ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Отворена е поканата за участие в "Резиденция Баба"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:44 / 07.04.2015Коментари (0)1231
©
От днес младежи, които не са на трудов договор, могат да кандидатстват за "Резиденция Баба", за да създадат социални иновации, базирани на традициите в едно от родопските села Манастир, Белица, Югово, Дряново или Джурково

Вече е отворена за кандидатстване социално-предприемаческата платформа на Фабрика за идеи - "Резиденция Баба" - инициативата, която среща ресурсите на младите хора с тези на традиционната култура и възрастните хора от Родопите, за да могат заедно да намерят нови решения на комплексните проблеми, причиняващи страшното обезлюдяване в български села. 

За да участват, кандидат-резидентите трябва да попълнят регистрационната форма и да мотивират избора си за участие като представят своята иновативна идея за подобряване условията на живот - икономически, социално и културно в родопските села. Процедурата е отворена до 4-ти май.

Резиденциите ще дадат за период между четири и шест седмици възможност на младите хора да усвоят процес на формиране на социално-предприемаческа идея и едновременно с това да се запознаят и усвоят някои от уникалните занаяти, практикувани в тези села.

Селектираните кандидати ще преминат през две специфични обучения: дизайн-мислене, социално предприемачество и социални иновации с Фабрика за идеи, а с партньорите от Асоциация "Онгъл" участниците ще преминат през специфично обучение за теренни етноложки проучвания, което да им позволи да се запознаят в дълбочина с уникалните за селата вярвания, мироглед, обичаи и ценностна система.

Уменията на младите ще бъдат в помощ на домакинствата при техните ежедневни дейности, както и в помощ на селото. След престоя си младежите ще доразвият идеите си в "Лабораторията за Баба-иновации", където ментори - предприемачи, антрополози и социолози, журналисти ще могат да помогнат на конкретни идеи да пораснат, укрепнат и се реализират.

Идеята на Фабрика за идеи с тази инициатива е да покаже, че е възможно да мислим за българското село като кошер за социални иновации, а не за безвъзвратно изгубено минало.

Кой може да кандидатства?

Младежи до 35 години, които:
- са студенти (поне трети семестър) в кое да е учебно заведение в България
- са завършили висшето си образование през последните 2 години (в България или чужбина) и/или в момента са безработни или работещи на свободна практика

До кога и как може да се кандидатства? 

Желаещите да участват трябва да попълнят онлайн регистрационна форма като представят себе си, мотивацията си и идея за проект или проблем, който да решат. Срокът за кандидатстване е до 17:00 на 4 май. Резултатите ще бъдат обявени след 8 май.

Как ще протече проектът?

От всички кандидатствали ще бъдат избрани 20 младежи, които ще преминат през обучения по социално предприемачество, дизайн мислене, теренни етноложки проучвания и др. След като бъдат подготвени, те ще прекарат от 4 до 6 седмици в селата Манастир, Белица, Югово, Дряново и Джурково в Община Лъки.

Там младежите ще живеят в местни домакинства и освен, че ще помагат в семейството и в общността, ще изучават специфичните за селото култура и занаяти и ще могат да разработят заедно с местните хора иновативна идея за продукт, услуга или събитие, които да привлекат интерес към селото и да решават негов икономически, социален, екологичен или друг проблем.

Резиденциите ще се състоят през юли и август и в края им участниците ще могат да организират закриващо събитие заедно с местните общности. След приключване на резиденциите, участниците ще станат част от "Лаборатория за баба иновации" - тип инкубатор за социално предприемачески идеи, в който с помощта на експерти, те ще могат да доразвият проектите си и да търсят възможности за тяхната реализация.

За "Резиденция Баба":

"Резиденция Баба" е иновативният отговор на асоциация "Фабрика за идеи" на болната тема и нарастващ проблем с обезлюдяването на българските села.

С инициативата организаторите от "Фабрика за идеи" и партньорите им от Общинска фондация "Пловдив 2019" и Асоциация за антропология, етнология и фолклористика "Онгъл" целят да насочат вниманието към проблема, да провокират осъзнаване за ресурсите на българското село и да представят безкрайните възможности за културни и предприемачески инициативи, които могат да се реализират извън големия град.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Covid-19
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Серия от трусове в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: