Отрязаха много пари от изключително важен за Пловдив проект

Автор: Георги Василев
Коментари (1)
10:07 / 23.09.2020
5118
Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." наложи финансова корекция в размер на 5% от европарите за много важната за Пловдив обществена поръчка за реконструкция, модернизация и доизграждане на пречиствателната станция за отпадъчни води, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Към този момента нещата се разиграват по добре познатия сценарий – от община Пловдив са подали жалба срещу отрязаните средства в административния съд, но администрацията губи делото на първа инстанция. Подадена е жалба и до Върховния административен съд.

Припомняме, че откритата процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Реконструкция, модернизация и доизграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води Пловдив -инженеринг" приключи със сключване на договор с изпълнителя ДЗЗД "ПСОВ Пловдив 2018", на стойност 58 707 707, 77 лева без ДДС (70 449 249,32 лв. с ДДС).

Проектът ще бъде реализиран на инженеринг. В обединението, което ще го изпълнява влизат фирмите ,,ГБС ПЛОВДИВ“ АД, ,,ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ“ АД и ,,ЕКО-ПРОЕКТ 2000“ ООД, с подизпълнител "Кристална вода“ АД. Наложената финансова корекция е на стойност 3 522 462,46 лева с ДДС.

Според управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", са извършени следните нарушения:

- Възложителят е формулирал условия в критериите за подбор, които необосновано ограничават участието на лица в процедурата.

- От страна на възложителя са формулирани условия за допустимост и критерии за възлагане, които необосновано ограничават участието на лица в процедурата.

За да спечели поръчката, фирмите участнички трябвало да имат определен брой експерти - експерт "Пътно строителство" по част "Пътна" - с висше образование по специалност "Пътно строителство" или еквивалентна специалност; експерт "Ландшафт" по част "Вертикална планировка" - с висше образование по специалност "Ландшафтна архитектура" или еквивалентна специалност, като "Всички ключови експерти, необходими за изпълнение на проектирането, трябва да имат опит в разработването на проект с предмет, идентичен или сходен с този на настоящата обществена поръчка.“, а под последния се разбира изготвяне на инвестиционен проект във фаза "работен".

Според УО и съда това условие е в нарушение на закона за осигуряване на равнопоставеност, свободна конкуренция и недопускане на дискриминация, тъй като въпросните експерти по “пътно строителство" и “Ландшафт" ще се занимават с пътя край обека и вертикалната планировка – не е нужно да са работили по реконструкция на пречиствателна станция (каквото е условието), за да бъдат експерти в областта си.

"Възложителят е използвал понятия и термини при формиране на оценката по отделните подпоказатели като, "адекватност", "не са съществени", "максимално ефективна", "конкретно предприети мерки", "недостатъчно аргументирана" "подробно описание" и "недостатъчно ясно изразена и аргументирана", за тях липсват предоставени дефиниции - нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Така чрез формулирането на въпросните фактори за оценка, при липса на яснота относно съдържанието им, се стига до неограничена свобода на избор и липса на гаранция за реална конкуренция“, пише в мотивите на магистратите.

В крайна сметка финансовата корекция е била потвърдена, а крайната дума е на Върховния съд.

Виж коментарите (1)

Още по темата (308):
11.04.2024 Читател: Ремонтът приключи, няма логика този изкоп да е там. Ще стане страшна беля!
05.04.2024 Пловдивчанин сигнализира за покъртително състояние на един от най-новоремонтираните булеварди
23.03.2024 Бивш зам.-кмет на Пловдив: Водният цикъл приключва, когато се отчете в
цялост
22.03.2024 Продължават ремонтите в северната част на Пловдив
21.03.2024 Първо в Plovdiv24.bg: Изненадващо смениха ръководителя на Водния проект
28.02.2024 За броени часове асфалтираха част от булевард в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).