Откриват изложба на кукерски маски, изработени от ученици

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:37 / 07.02.2012
1412
Бивши и настоящи ученици от
ОУ"Ал.Константинов":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Тютюнджиян":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Душо Хаджидеков":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
От 10 до 29 февруари в Регионален етнографски музей - Пловдив ще бъде открита изложба на кукерски маски, изработени от ученици. Маската е най-емблематичната част на маскарада - предпазва от зло и осигурява благополучие за всеки, докоснал се до нея.

Страховитите ликове са на шестокласници от клуб "Български традиции и обичаи" към ОУ "Алеко Константинов", деца от ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджиян", участващи в кръжок "Етнография" към читалище "Възраждане" и третокласници от ОУ "Душо Хаджидеков". Учениците под ръководството на музейни специалисти показват своите умения и разкриват своите представи в пресъздаването на кукерската маска.

На 10 февруари е денят на Св. Харалампий. В народната култура се вярва, че той държи под ключ и управлява чумата и всички лоши болести, затова е почитан като лечител, който предпазва децата от тях. На този ден се освещава мед в църквата, който се съхранява през цялата година, заради магичните му свойства срещу болести. 

Съществува връзка между посланията на този ден, малките майстори и символиката на кукерските маски. Каним всички да посетят изложбата в музея и да отнесат от здравеносната магия със себе си.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).