Откриха програмата "Глобални библиотеки" в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
16:54 / 21.12.2010
2805
Днес в централното фоайе на библиотеката в Пловдив в присъствието на директорката Радка Колева, зам.кмета Александър Долев, зам.-кмета по културата Петя Гогова и главния секретар на Общината Борислав Инчев се състоя откриването на " Глобални библиотеки в НБ" Иван Вазов", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Програмата " Глобални библиотеки - България" е субсидирана от Фондация "Бил и Белинда Гейтс", в размер на 15 млн. долара и съфинансирана от българска страна в размер на 29 млн. долара. Фирма " Майкрософт " дарява лицензиран софтуер за технологичното оборудване  на стойност  6 млн. долара. Стратегическата цел на Проекта е да осигури лесен и равнопоставен достъп до информация, знание, комуникации и електронни услуги чрез безплатно ползване на Интернет и информационни и комуникационни технологии в обществените библиотеки.

"България за първи път след около 10 страни участва в този проект. Много е важно, че НБ "Иван Вазов" е включена в програмата още на първи етап" каза за репортер на Plovdiv24.bg  директорката на библиотеката Радка Колева. 

До настоящия момент са стартирали два етапа по приемане на обществени библиотеки в Програмата- Етап 2009 и Етап 2010. На Етап 2009 за целеви библиотеки от област Пловдив са одобрени 27 обществени библиотеки: НБИВ, градските библиотеки в Асеновград и Карлово и 24- те читалищни библиотеки в 17 от общините в област Пловдив. На Етап 2010 целевите библиотеки от област Пловдив са 17 , всички читалищни от 11 общини в областта.

"Освен ,че библиотекарите ще бъдат обучавани да работят по- добре с компютри и с читатели, те ще преминат през специализирано обучение на психолози и педагози, работещи в екип. Целта е служителите на библиотеката  да бъдат обучени и в поведение в специални ситуации, които могат да възникнат" , каза още директорката Радка Колева.

Проекта е получил безрезервната подкрепа на кмета на града Славчо Атанасов и на всички общински съветници, гласували в полза на "Глобални библиотеки" финансиране от 30 000 лв.
Оборудван е обучителен център, в който  ще се провеждат обученията за библиотекарите от областта и за гражданите на Пловдив.

" Всичко това се случва благодарение на усилията на екипа, който повярва, че това може да се случи, положи неимоверни усилия , иновационно мислене и най-вече желание този проект да стане факт. Поздравявам целия екип и на добър час" - каза зам. кмета по културата Петя Гогова. С тези думи тя откри "Глобални библиотеки" в България.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Откриха програмата "Глобални библиотеки"

Виж коментарите (3)

Още по темата (5):
17.01.2011 Община Асеновград получи 13 нови компютри по програма “Глобални библиотеки"
17.01.2011 Откриха информационен център в библиотеката в Перущица
13.01.2011 "Глобални библиотеки" вече и в Коматево
21.12.2010 Откриват програмата "Глобални библиотеки" в НБ "Иван Вазов"
22.01.2010 Пловдив се включва в програмата "Глобални библиотеки"
Още новини от Новини от Пловдив:
За две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"
Пловдивчанин: 6 жертви и 5 тежко пострадали в този участък!
Пейков: Ако бях кмет на Пловдив, не бих допуснал на Альоша да се ...
Нова промяна в движението в "Западен", но за кратко
Зов за помощ! Калин отново има нужда от средства за животоспасява...
Адвокатката на барикадиралия се полицай: Опитал е да се обеси на ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).