Откриха новата перла в короната на Пловдив

Автор: Георги Василев
Коментари (3)
17:07 / 19.12.2019
6537
Част от световната история намери своя нов дом в града под тепетата – парче от Берлинската стена беше монтирано и официално открито пред изложбена зала "2019“, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

На церемонията днес присъстваха президентът Петър Стоянов, кметът Здравко Димитров и немският посланик Н.Пр. Кристоф Айххорн. Събитието е по повод Европейската столица на културата и честването на 30-тата годишнина от падането на Берлинската стена.

"Нашето поколение не вярваше, че падането на стената може да бъде факт. Лично аз съм я посещавал в онези години и бях изумен как подобно съоръжение може да бъде изградено за една вечер – тогава се питах какво се е целяло с това. Нека благодарим на кметството в Берлин за подаръка, който наистина ще може да напомня на младите поколения какво е било по това време. Благодаря за този жест. Нека да ни служи за пример, че трябва да живеем заедно и свободно.“, сподели Димитров.

Фрагментът е с височина 3,60 метра и тежи 2,5 тона. Той ще остане пред галерия "2019“ и впоследствие ще се превърне в основа за създаването на монумент, честващ Свободата на Нова Европа.

Президентът Петър Стоянов разказа кратката история на Берлинската стена и падането ѝ. "Години наред у нас беше втълпявано, че комунизмът е монолитна система, която никога няма да падне. Но се оказа, че системата, която е основана на свобода, на човешки права и на демокрация, макар и да изглежда крехка, устоява на всичко“, коментира той.

Парчето бетон е специално изрисувано от знаковия артист Тиери Ноар и по-рано през януари то бе част от изложбата "Изкуство на свободата - от Берлинската стена до уличното изкуство“, с която фондация "Пловдив 2019“ даде старт на столица на културата. Артистът оставя и личното си послание към града и страната ни, което гласи: "Послание към бъдещите поколения – нека не повтаряме грешките на миналото.“  Инициативата е на фондация "Пловдив 2019“ и част от заключителните събития в годината на титлата.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).