Отглеждат зеленчуци на 10 дка открити площи и оранжерии в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:11 / 07.03.2023
1815
10 дка оранжерии и открити площи в Института по зеленчукови култури (ИЗК) "Марица“ в Пловдив се превръщат в публична платформа за автоматизирано прецизно земеделие. Тя ще бъде на разположение на всички фермери в Южна централна България и цялата страна. Работата по демо центъра вече започна и в края на април всеки зеленчукопроизводител, който проявява интерес, ще има възможност да види технологиите в действие, да се запознае на място с начина на функциониране на ONDO и ползите при отглеждането на всички видове зеленчуци чрез системата за прецизно напояване, торене и климатичен контрол.

На разположение на фермерите ще бъде и експерт от ONDO, който ще ги консултира за внедряване на технологията в собственото им стопанство. В демо центъра ще има и допълнителни услуги, свързани с обучения за работа с технологии и анализ на данни.

За целта от компанията Ondo Solutions ще изградят нова напоителна система в оранжериите и ще автоматизират напояването както в тях, така и в част от откритите полета на територията на Института. Ще контролират климата в оранжериите и ще прецизират напояването и храненето на културите.

ONDO ще следи и редица показатели на почвата, базирайки се на основните особености на алувиално-ливадната и глинесто-песъчлива почва в района.

"С помощта на ONDO тази година в опитните полета на ИЗК Марица ще се повиши технологичното ниво при отглеждането на зеленчуци и при семепроизводството. Благодарение на разработените от ИЗК Марица български сортове и нашите възможности да управляваме процеса, както и с помощта на Лабораториите и експертния екип на Института, съм убеден, че ще постигнем впечатляващи резултати, които ще убедят българските фермери в ползите от иновациите в земеделието“, казва Ивайло Енев, изпълнителен директор и мениджър продажби на ONDO.

ИЗК Марица е основан през 1930 г. и до ден-днешен работи активно за създаване на български сортове зеленчуци. С професионалния екип в своите научни отдели, с Центъра за трансфер на технологии и с Производствено-експерименталната си база Институтът се грижи за селекцията на зеленчуковите култури и картофи, както и за технологиите при отглеждането им в най-големия зеленчукопроизводителен район на България – този на Тракийската равнина.

"Благодарни сме, че чрез проекта AgroDigiRise имаме възможност да внедрим най-нови технологии при отглеждането на зеленчуци и с помощта на партньорите от ONDO да бъдем от полза на българските зеленчукопроизводители. Ние предоставяме базата и знанието си, натрупано с годините, защото ясно съзнаваме, че настъпва нова ера в зеленчукопроизводството, в която технологиите за прецизно земеделие ще играят все по-голяма роля. Така науката и бизнесът си подават ръка, за да става българското земеделие все по-конкурентоспособно на европейския пазар“, казва проф. д-р Даниела Ганева, директор на ИЗК "Марица“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).