От парите за боклука: 2 850 000 лева за Пловдив, 1 100 000 - за Раковски

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (31)
16:21 / 14.07.2010
5998
2 850 000 лева ще са за Пловдив, а 1 100 000 лева ще отидат в  Раковски. Разпределението на парите от софийския боклук съобщи лично финансовият министър Симеон Дянков, като за целта дори дойде в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. На специалната пресконференция в областната администрация присъстваха пловдивският депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова, областният управител Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Илко Илиев кметът Славчо Атанасов и колегата му от Раковски Иван Антонов.

Около 800 хиляди лева правителството дава, за да се изплатят извършени вече и фактурирани от общината ремонтни дейности в детски градини и ясли. 86 хиляди лева от сумата е предназначена за изграждането на пътна връзка бул. "Освобождение" - бул. "Санкт Петербург" на територията на кв. "Гладно поле". С 2 милиона лева ще започне изграждането на пътен възел "Модър-Царевец", който ще свърже районите "Южен" и "Западен". Това е предназначеното за Пловдив.

1 100 000 лева са специално предназначени за община Раковски, за да може по този начин Пловдив да започне изпълнението на своето споразумение с нея. То бе подписано преди пуска на екозавода и всъщност 5 милиона лева трябваше да отидат за реконструкция на пътя до Шишманци, като част от 8 милиона, които щяха да пристигнат срещу 30 хиляди тона нов боклук, но договорът за това така и остана неподписан.

Постановление 158 от 14 юли на Министерския съвет, в което е упоменато кое как и защо, ще влезе от утре в сила и през следващата седмица парите ще бъдат преведени директно от централния бюджет.

"Това е малко по-различно от обещаното вчера от премиера. Говорихме за 4-5 милиона за Пловдив, а се оказва, че от тези пари над милион отиват за Раковски, но все пак е обнадеждаващо, че поне започват някакви плащания. Да се надяваме, че поне втората част от обещанието ще бъде изпълнена и остатъкът до 15 милиона ще дойде през септември и октомври", заяви кметът, пламнал като божур до Симеон Дянков.

"Ще дойдат, ако има пари. Ако бяхме вдигнали ДДС-то, ако бяхме намалили пенсиите и заплатите, щяхме да намерим тези 15 милиона и сега, но е криза, вече сме сред държавите със свръхдефицит и сега няма откъде да ги вземем", кротко обясни финансовият министър. Политиката на правителството в момента правела възможното да се справи всеки по-бързо с кризата, вместо да изпадаме в ситуацията на Гърция. Затова трябвало да се поизчакат по-добри дни. Ако имало допълнителни постъпления, парите към Пловдив щели да бъдат преведени и преди определените срокове. Първият превод доказвал желанието за правителството да спази поетите ангажименти.

Кметът на Раковски изказа своите благодарности на премиера, вицепремиера и на областния управител и посъветва Славчо Атанасов да стори същото. Пловдивският кмет не последва съвета му.

Областният управител Иван Тотев обеща, че министър Дянков ще идва в Пловдив всеки път, когато ще става дума за следващите преводи по изпълнението на правителствените ангажименти към Пловдив, за да има яснота какви суми в кои обекти ще се инвестират. На опашката остават да чакат Синдикалният дом, за който общината вече дължи над 5 милиона лева, крайречните булеварди и почистването на Марица.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (31)

Още по темата (152):
28.11.2013 Остри дебати на днешната сесия на ОбС Пловдив
30.11.2012 Бойко: Благодарим на Пловдив, че помогна на София, когато Станишев правеше умишлени проблеми!
28.11.2012 Пловдив получи последните 8.4 млн. лв. от приемането на софийския
боклук
28.11.2012 Днес получаваме последните милиони от софийския боклук
26.11.2012 В сряда получаваме последните 8.4 млн.лв. от софийския боклук
13.11.2012 Пловдив получава и последните 11 милиона лева за софийския боклук!
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).