Осъдиха община Пловдив за много пари заради зоологическата градина

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
07:47 / 04.10.2022
9922
Апелативният съд в Пловдив със свое решение от края на миналия месец, осъди Община Пловдив да заплати на фирмата строител на зоопарка "Запрянови-03“ ООД  близо половин милион лева, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Сумата представлява предявеният от строителя иск от 392 955.71 лв. за изпълнени допълнителни и непредвидени видове и количества строително монтажни работи по договор за строителство, както и иск за 119 633.18лв., представляващ обезщетение за забава в размер на мораторната лихва върху главницата за периода от 24.06.2017 г. до датата на предявяване на иска.

Община Пловдив ще трябва да заплати и разноски по делото за първоинстанционното производство в размер на 35 878,13 лв., както и за въззивното производство в размер на 29 660,78 лв. Решението подлежи на обжалване пред ВКС в едномесечен срок от връчването му на страните.

Като обобщение на решението си Апелативният съд смята, че "причините за изпълнението на СМР, включени в 17 Констативен Акт, са технически грешки и неправилни изчисления при изготвяне на КСС; нерешени проблеми относно състоянието на площадката още при подготовка на първоначалната строителна документация – преди възлагането на строителството; непълнота на одобрения идеен проект, по който е сключен договорът за строителство; липсата на необходими проектни части, вследствие технически пропуск; заповеди в заповедната книга на обекта, издадени от проектанти и строителен надзор, съпътствани с консултации със специалисти в съответната област, които са довели до промени вследствие на работни срещи между участниците в строителния процес, изразени в съставени протоколи.

Всеки включен в Акта вид СМР с неговото количество е свързан с отделен подобект и изпълнението му създава условие за продължаване на строителството в технологична последователност до завършване на целия строеж и реализация на инвестиционното намерение на възложителя. За описаните в акта СМР е налице тяхната функционална връзка, както с предмета на договора, така и с неговото изпълнение, с цел достигане предназначението на обекта, съгласно инвестиционния проект.

В решението на съда се казва още, че включените в Констативен Акт СМР са били наложени от начална невъзможност за изпълнение на изготвения към момента на сключване на договора идеен проект, поради несъответствието му със съществуващите на място условия и отклонения от действащите строителни правила и норми, и същите са били необходими за правилното изпълнение на договора“.

В този смисъл не се касае за изменение на договора, излизащо извън предмета на обществената поръчка. Процесните СМР са вследствие възникване на обективни обстоятелства по време на строителство, които са наложили и промени в проекта и изпълнението, включително и изготвянето на детайлен технически проект. Касае се за обективни причини, установени в хода на изпълнението на СМР, като без изпълнението на наименованите "допълнителни“ СМР не би могъл да се осъществи и първоначалният проект.

По отношение на дейностите, включени в изготвения по време на строителството технически проект, следва да се допълни и че Община Пловдив, притежаваща едновременно качеството на възложител и одобряващ орган по смисъла на чл.145 ал.1, т.1 от ЗУТ, е дала и съгласието си, обективирано чрез предприемане на процедурата по изготвяне и одобрение на техническия проект.

Според заключение от съдебнотехническа експертиза процесните дейности са реално изпълнени и са на стойност 392 955,71 лв.

Виж коментарите (0)

Още по темата (247):
27.01.2024 Правят зоологическата градина в Пловдив така, че животните да не страдат зад заграждения
20.12.2023 Пловдив кандидатства за техническа помощ за зоопарка
29.08.2023 Кметът: Зоологическата трябва да е на друго място заради новото жилищно строителство в района!
29.06.2023 Пловдив кандидатства за средства за зоологическата градина
14.02.2023 Пловдив остава без зоологическа градина
30.01.2023 Обсъдиха отпускането на много пари за два важни пловдивски проекта
Още новини от Новини от Пловдив:
Забавен надпис на автомобил в пловдивска регистрация предизвика ф...
Район "Северен" се подготвя за нови ремонти на улици и тротоари, ...
Пловдивчанин поиска глобяване на пешеходци: Тази игра на руска ру...
Сигнал: Сервизаджии образуваха ново сметище в Пловдив
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).