Осъдиха на пробация лекар, изнудвал пациентка за 250 лева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:32 / 10.11.2009
1493
Пловдивският окръжен съд осъди на пробация за срок от девет месеца подсъдимия Петър Стефанов, 41 г. Наказанието включва задължителна регистрация на настоящия адрес и задължителни периодични срещи с пробационен служител.

Той беше признат за виновен в това, че на 20 март в в качеството си на ординатор в АГ отделение на МБАЛ "Пловдив" е получил сумата от 250 лв. за израждане.

От месец януари 2009 г. свидетелката Камелия Илиева започнала да посещава кабинета на д-р Стефанов в МЦ "Аврора" във връзка с бременността си. При една от консултациите Илиева се поинтересувала какво ще следва да заплати, ако пожелае д-р Стефанов да присъства на раждането й. Подсъдимият отговорил, че сумата е 200 лв. плюс 100 лв., ако желае да бъде настанена във ВИП стая. Илиева му отвърнала, че няма възможност да изплати такава сума и тъй като е здравноосигурена, за нея няма значение кой лекар ще бъде по време на раждането й. Терминът на Илиева бил на 8 март, но към тази дата тя не получавала родилни болки. По указание на Стефанов тя постъпила в Окръжна болница на 13 март, тъй като той застъпвал нощна смяна същата вечер.

Около 19 часа Стефанов я посетил и попитал дали иска да предизвикат раждането или да изчакат, като я предупредил, че преносването е нежелателно. Илиева се съгласила да предизвикат контракции чрез медикаменти, след което Стефанов поискал сумата от 50 лв. за хапчето и 200 лв. за неговото присъствие. Илиева казала, че ще говори с бащата на детето си, тъй като не можели да си позволят такава сума. Стефанов казал, че ще разчита на "мъжката им дума" за това, че ще му платят исканата сума, тъй като по принцип взимал парите преди раждането.

На 14 март Илиева родила, след което многократно била посещавана в болничната стая от Стефанов, който си искал парите. Илиева подписала декларация за информираност за това, че тъй като е здравноосигурена разходите свързани с раждането ще се поемат от НЗОК и тя не дължи никаква сума на болничното заведение. На 17 март при изписването си Илиева била уведомена, че болничен за дните, когато е преносила, ще й бъде издаден от Стефанов.

На 19 март бащата на детето Атанас Николов посетил Стефанов в кабинета му в МЦ "Аврора", за да взема болничния лист. Тъй като не носел парите, Стефанов отказал да му издаде болничния. След това Николов се обърнал към полицейските органи. На 20 март Николов се уговорил със Стефанов да се срещнат в МЦ "Аврора" за му занесе парите, след което да получи болничен лист за преносването. При срещата им Николов му дал белязаните от полицията банкноти, след което служителите на полицията направили оглед в кабинета на доктора и намерили белязаните пари.
Присъдата подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Апелативния съд.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1):
12.10.2009 Съдят лекар за вземане на подкуп
Още новини от Новини от Пловдив:
За високи стандарти и предимство при финансирането в културата се...
Пенсионер стана за резил в Пловдив, арестуваха го
Стреляха по градски автобус в Пловдив
Световноизвестна пловдивчанка направи голям жест
Най-вкусният фестивал в Пловдив се завръща
Шофьор на BMW с брутални действия към колега, просна го на земята...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).