Още 14 къщи в Стария град пред рухване всеки момент

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
14:07 / 09.09.2010
4454
"Господин Атанасов, още една къща падна в Стария град. Падат една по една къщите. Три години за тази къща говорим. Пратете веднага да я бутнат, защото така е много опасна". 

Този кратък разговор по мобилния си телефон проведе кметът на "Централен" Райна Петрова със Славчо Атанасов пред журналистите, насъбрали се около нея и самосрутилата се къща на ул. "П. Р. Славейков", за което Plovdiv24.bg съобщи по-рано. 

"Каза, че ще вземе мерки", препредаде тя краткия кметски отговор.

"3,18 ч. беше, когато ме събуди страшният шум от срутването. Не съм мигнал, излезе ми херпес от притеснение. Покрай тази къща вдигнах кръвно. Колко пъти къде ли не писах и предупреждавах, че ще падне и има опасност да убие човек. Малки деца се събират под нея", описа преживeния ужас собственикът на отсрещната къща Атанас Михайлов. Той и други съседи всъщност разчистили улицата от отломките. 

За Петрова, сигнализирана тази сутрин от граждани, случката не била изненада. Очаквала къщата да се самосрути поне от три години. Две години в общината вече отлежавала изпратена от нея заповед за събарянето на сградата, потвърдена дори от НИПК. През пролетта и лятото нови три преписки била внесла в общината все за същата къща. /Последното й официално писмо от края на юли може да се види в галерията./ Така и не получила никакъв отговор.

"Дълъг е списъкът на опасните сгради в Стария град. 14 къщи могат да паднат всеки момент, за още 90 също трябва да се вземат мерки. Задължително трябва да се налагат сериозни санкции на собствениците, които нехаят за своите имоти", отбеляза Петрова.

Заместник-кметът Александър Долев междувременно вече беше разпоредил досъбарянето на къщата. Тази есен се очаква местният парламент да приеме специална наредба за къщите в Стария град, която да отвърже ръцете на общината да предприема необходимите мерки спрямо рушащите се къщи, а после да си търси вложените средства от собствениците по съдебен път.

Виж коментарите (10)

Още по темата (13):
20.09.2010 Кой как е наказан за самосрутилите се къщи в Стария град?
10.09.2010 Съседи на рухналата къща: Слава богу, че се размина без жертви
10.09.2010 Досъбарят самосрутилата се къща в Стария град
09.09.2010 Александър Долев: Никаква толерантност към безстопанствеността
09.09.2010 Ново срутване на къща в Стария град, безхаберието продължава
13.04.2010 Уж неоткриваеми собственици ще търсят в съда истината за рухналата им къща
Още новини от Новини от Пловдив:
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).