ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Опасни скали над Тунела в Пловдив
Автор: Цвети Тончева 15:53 / 15.08.2022Коментари (0)6111
Открита е процедура за възлагане на обществена поръчка за укрепване и заздравяване на опасно висящи скали от Античния театър до църквата “Св. Петка" на Джамбаз тепе, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Констатирано е, че скалите са силно напукани, както повърхностно, така и в дълбочина. Масива е податлив към неблагоприятни гравитационни процеси и земетресения. Срутищните процеси се активизират периодично, предимно при валежи, или снеготопене. Всичко това застрашава живота на жителите на града и сигурността на транспортната инфраструктура, сградния фонд, а също така и културните ценности, разположени в зоната на тепето.

В миналото Община Пловдив е провела частични укрепителни дейности, които са локализирани в участъка до Античния театър, без това да гарантира сигурността на ската, като цяло. Необходимо е да бъдат извършени конкретни проучвателно-проектантски дейности, които да установят възможностите за възникване на дестабилизационен процес и да бъдат предложени мероприятия за трайното укрепване на откосите в участъка.

Приложено е и становище от извършен експертен геоложки оглед на обекта.

В направената експертиза се заключава, че е необходимо да се вземат незабавни мерки за заздравяването на скалите и да започне проектиране на укрепителните съоръжения.

Разглежданият участък е разположен приблизително от Тунела под амфитеатъра до сградата на епархията. Той е дълъг около 170 метра. Скалният откос варира от 70-75° до почти вертикален под епархията ("стената на алпиниста“). Извършеният оглед с дрон показва наличие на повече от 10 нестабилни скални блока, които са с обеми до 15 - 25 m 3, чиято маса на някои от тях може да надхвърли 60 тона. Броят им може да се окаже по-голям, ако се направи детайлно картиране на участъка непосредствено над откоса.

Трябва да се има предвид значимата роля на сеизмичния фактор при стабилитета на скалните откоси. Едно по-силно сеизмично въздействие може да провокира масово обрушване на скални блокове по откоса и по този начин да доведе до големи щети, отколкото единично обрушване вследствие на валежи или периоди на замразяване и размразяване на масива. Рискът е за жилищните сгради в основата на откоса, както и при опасно стечение на обстоятелствата – и за автомобилния и пешеходен трафик през и около Тунела

Общата максимална прогнозна стойност на поръчката е в размер на 150 000.00 лв. без ДДС. Средствата са осигурени от бюджета на община Пловдив.

Срокът за изпълнение на поръчката е 3 месеца, считано от датата на подписване на договора. Възложителят определя максимален срок за изработване на целия работен проект от 30 календарни дни, като тези срокове се явяват пределни за офериране на участниците при подаване на оферта за участие в поръчката.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: