Одисея в "Капана": Наводнения мъчат ул. "Абаджийска"

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
08:50 / 09.04.2018
8714
4-годишна одисея вгорчава живота на цяла една улица в квартал "Капана". Плувнали във вода мазета, влага, избиваща през стените, подгизнали покъщнина и инвентар, помпи и кофи... За да разкажат за проблема, с Plovdiv24.bg се свързаха потърпевши от ул. "Абаджийска". 

Всичко започва през есента на 2014-а година, когато се появява първият теч, става ясно от купищата документи. И още - осем души, все собственици, входират жалба. Следват няколко проверки на място от екипи на ВиК, те обаче констатира факта, но не установяват причина, не откриват и скрити аварии. Потърпевшите пишат до прокуратурата, но производството срещу неизвестен извършител е прекратено. Тогава хората се обръщат към независим експерт, който да каже възможно ли е подземни води да са причина за наводнение на имотите на ул. "Константин Стоилов" и ул. "Абаджийска". Независимото експертно становище заключава, че става дума за постоянен приток от вода, какъвто би могъл да бъде теч от загуби по водопроводните трасета или стари неизвестни водопроводи и техните отклонения. 

"Не е подпочвена вода. Тези имоти са били на нашите бащи и дядовци, някои от тях са използвани за ресторанти, досега такъв проблем не е имало", споделя пред наш репортер една от потърпевшите Маргарита Георгиева. "На улицата идват нови хора, отварят нови обекти, влагат хиляди левове, а загубите са огромни. Това убива бизнеса. Но битката с институциите убива и надеждата", заяви тя. А отговорът на институциите е един и същ - оправяйте се сами с проблема.

"Не сме го оставили, обследваме. През тези 4 години, обаче, не можахме да стигнем до заключение, че става дума за авария. Вече се моля да е така, за да я отстраним", коментира за Plovdiv24.bg главният инженер на ВиК Пловдив Антон Гълъбов. По думите му през това време многократно са правени анализи на водата, огледи на място, които текат и към настоящия момент. 

"Разговаряли сме с Общината, нашата препоръка е за пълен хидро-геоложки анализ на зоната, за да знаем ние какво е положението и какви мерки трябва да предприемем", посочи генералното решение той, но бе категоричен, че за конкретния проблем трябва да се определи конкретна причина.

Кметът на район "Централен" - също алармиран нееднократно за проблема, пък коментира, че в случая неговата администрация може само да предаде въпроса по компетенция към ВиК и само ВиК може да даде становище. "И каквото кажат от дружеството, ние ще го направим веднага", категоричен бе Георги Стаменов.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (87):
20.04.2024 Завръщането на мутрите: Безобразия в "Капана" по тъмно
06.04.2024 Ново заведение в "Капана" забрани чалгата
11.03.2024 Историк: "Капана" бе нещо като обществена тоалетна. Сега е една от емблемите на Пловдив
06.02.2024 След публикация на Plovdiv24.bg: Масови проверки в "Капана"
09.07.2023 Пловдивчанка: Не бих искала някой ден да прочета, че е убит човек
28.06.2023 Нахални бизнесмени превзеха "Капана"
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).