Обзор 2011: С реставриран Античен театър завърши 2011г. за Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:15 / 31.12.2011
5645
На 5 юли тази година министърът на културата Вежди Рашидов, тогавашния зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов и все още областен управител на Пловдив инж. Иван Тотев дадоха старт на проекта "Античен театър - Пловдив"

Plovdiv24.bg припомня, че проектът е на стойност почти 200 000 лева и включва извършването на архитектурно-строителни, консервационно -реставрационни работи, изграждане на осветление на северния подход на амфитеатъра, частичен ремонт на сцената и изграждане на нови санитарни възли.  Проектът е по национална програма "Красива България".

По време на старта на реконструкцията Чобанов заяви, че за съжаление в Пловдив много обекти на културното наследство не са в добро състояние. "Това, че те са държавна собственост, не значи, че трябва само държавата да ги стопанисва", отправи критика към Общината министър Чобанов и подчерта, че местната власт трябва да има воля да обгрижва добре паметниците на културата.

"Променихме старият проект в частта за осветлението и това, които заедно с Министерството на културата добавихме е художественото осветление на цялата територия на Амфитеатъра. По този начин, дори в късните вечерни часове, туристи и граждани на Пловдив ще могат са се наслаждават на този великолепен културен паметник", обясни пък Иван Тотев, все още областен управител.

Тогава той и управителят на фирмата- изпълнител "Реставрация" ЕАД Людмил Костов дадоха заявка, че след 3 месеца Античния театър на Пловдив ще бъде с нова визия. Стана ясно още, че след завършване на реконструкцията, ще започне и процедурата за предоставяне стопанисването на Античният театър на Община Пловдив.

На една от инспекциите на реставрацията на театъра се разбра, че той ще е оборудван дори с платформа за инвалиди, което стана и факт.

Точно в срок, на 13.10.2011г. министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, придружен вече от кандидат- кмета на ПП ГЕРБ Иван Тотев откриха реставрирания северен подход на Античния театър. Тогава министърът разгледа емблематичния за града ни археологически паметник и остана много доволен от новото осветление, което беше демонстрирано по време на посещението. Младенов изпробва и новата платформа за инвалиди, монтирана на съоръжението.

"Много се радвам на това, което виждам. Има достъп за хората с увреждания, който до сега е нямало. Има и нови тоалетни, които също досега са липсвали, а реставрираният вход е изцяло завършен. Да им е честито на всички пловдивчани, както и на всички българи, защото Античният театър заслужава това", каза министър Младенов.

"Щастлив съм, че дойде и този ден, в който приехме реставрираният Античен театър. За мен беше много важно да покажа къде отива всеки лев от този проект и това, което наистина е направено, няма аналог в Пловдив. Няма такъв обект, който да бъде реставриран по толкова добър начин и с толкова любов", развълнувано беше изказването на Иван Тотев. Той подчерта, че художественото осветление на театъра е направено по последни изисквания и създава невероятно усещане и атмосфера на посетителите на театъра.

Стана ясно още, че са извършени и изключително много дейности по озеленяването. Докарана е специална пръст, засадена е и тревата, която ще израсне през пролетта на следващата година.

"За първи път Античния театър, който е с капацитет над 4000 места има модерни тоалетни, направени в синхрон с художественото осветление и напасващи с ансамбъла на археологическия обект. Не може да не се отбележи и платформата за инвалиди, която вече е монтирана и работи", каза още кандидатът за кмет на ГЕРБ.

"Сега аз имам очи следващата година да отида при министър Младенов и да поискам средства за Пловдив, защото той самият видя колко красиви неща направихме в града ни. Щастлив съм, че проекта за Античния театър завърши!", заключи Тотев.

На 17.12.2011 г. зам.-кметът Стефан Стоянов съобщи, че в началото на пролетта на 2012 г. се надява общината да защити проект по "Красива България" и по този начин да могат да се се изградят и съблекални към античното съоръжение.


Виж коментарите (1)

Още по темата (21):
12.06.2020 Усилен ремонт кипи на Античния театър в Пловдив
04.04.2016 Ремонтират и проучват Античния театър в Пловдив
28.08.2015 Искат мнението на главния архитект за ремонтите на Античния
27.08.2015 Протестна декларация срещу изграждането на двата центъра на Античния
04.08.2015 Читатели: Нещо става на Античния! Общината: Спокойно!
14.04.2015 Наливат 300 000 лева в Античния театър
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).