Обявиха конкурс за нова визия на площада пред Дома на културата

Автор: Мария Морунова
Коментари (2)
12:40 / 20.10.2014
3308
От днес стартира конкурс за обновяване визията на площада пред Дом на културата "Борис Христов". Организатори са община Пловдив и One Architecture Week. Това обяви на пресконференция зам.-кметът Стефан Стоянов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Директорът на One Architecture Week Любо Георгиев обясни, че конкурсът е за идеен проект. От днес до 10 декември ще се приемат предложения за проекти. След това до 16 декември 5-членно жури ще избере 10-те най-добри предложения, както и трима финлисти. Ще последва и изложба с работите на тримата финалисти до 15 януари 2015 г., паралелно в първите десет дни на януари ще се проведе и обществено обсъждане и гласуване за финалистите. На 16 януари общината ще обяви и крайния
победител.

Наградата за победителя ще бъде идейният му проект да се разработи в технически, който след това да бъде реализиран. Максималният бюджет за реализацията, заложен в бюджета на общината, е 100 хил. лв. с ДДС, като в тези пари е включен и хонорарът за проектантите в размер на 15%.

"Конкурсът е за идеен проект, който впоследствие да се разработи в технически. Отворен е за урбанисти, ландшафтни архитекти. Проектите не са чисто архитектурни. Ще се работи с настилка, градска мебел, осветление, озеленяване. Не се предвижда затваряне на улици, но се допуска стесняване на ул. "Авксентий Велешки", така че да се приобщи зеленият триъгълник с автобусната спирка. Стесняването ще е в смисъл да има движение, но да се забрани паркирането. Целим пространството пред Дома на културата да стане активен събеседник на сградата", изчерпателно разясни Георгиев.

Стефан Стоянов подчерта, че след ремонта на бившия Синдикален дом той е станал основен културен център. А това налага сериозна архитектурна намеса като дизайн и реорганизация, за да може прилежащата площ да стане по-функционална.

Конкурсът обхваща само прилежащия площад, стълбището на сградата е извън този обхват. Така че маската на Борис Христов няма да бъде местена. Ако някой включи и нея в проект, ще се стигне до коментар.

Журито за конкурса е 5-членно: зам.-кметът Димитър Кацарски, арх. Илко Николов, урбанистът Нурхан Реджеб, арх. Христо Станкушев, ландш. арх. Веселин Рангелов.



Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (27):
07.03.2016 Махнаха пейката до Градския дом на културата
07.12.2015 Узаконяват маската на Борис Христов пред Дома на културата
21.05.2015 Гласуваха победителя в конкурса за новата визия на площада пред ГДК
10.05.2015 Читателка: Достъпът на майки с колички в Дома на културата е невъзможен
07.05.2015 Днес гласуват победителя в конкурса за новата визия на площада пред Дома на културата
02.02.2015 Още тази година обновяват площада пред Дома на културата
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).