Обясниха на жителите на "Столипиново" как да не правят по много бебета

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (40)
16:45 / 27.09.2016
10225
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Успешно приключи проект на Медицинския университет в Пловдив за изграждане на капацитет на преподавателите за здравно обучение на етнически малцинства, включително от ромски произход.

"Изгради се капацитет на 22 преподаватели от МУ - Пловдив за образователна подкрепа на граждани от етнически малцинства, включително ромски произход, проведоха се 6 паралелни обучения на 300 представители на ромската общност от "Столипиново", Кюстендил и Стара Загора относно заболявания, представляващи здравен и социален проблем сред малцинствени етноси и хора в неравностойно социално положение", посочиха от МУ-Пловдив. 

Българските лектори-експерти насочиха тематично обученията към предотвратяване на вродени детски аномалии, отглеждане на кърмачета, обучение за ХИВ/СПИН, чревни инфекции с диариен синдром и семейно планиране.

Петима норвежки лектори, представители на партньора CBRNM Net и Института по професионално и обществено здраве в Осло, проведоха семинари по "Специфика на обучението на етнически малцинства" и "Обучение на ромската общност в областта на професионалното здраве". 

През септември се осъществи мобилност на екипите на МУ - Пловдив и на Фондация "Рома 1995" - Пловдив в Норвегия за обмяна на опит. Осъществена бе среща с представители на норвежки НПО, на специалисти по обществено здравеопазване и психосоциален статус на етнически малцинства в болницата Sørlandet Hospital, Кристиансанд с представители на Община Кристиансанд, с регионалния представител на "Армия на спасението". 

Проучен бе ценен и полезен за МУ Пловдив опит. От норвежкия партньор Д-р Ларс Соефтестад от CBRNM Networking бяха разработени и тиражирани две тематично-образователни издания, предоставени на преподавателите и на представители на ромската общност. 

Беше придобита образователна техника за иновативни методи на преподаване, за семинарни зали за обучение на целевите групи и след приключване на проекта.

Образователните и учебно-методическите дейности спомогнаха за социално-образователни резултати, изразени в мултиплициране на образователните програми от различни медицински специалности между представители на етнически малцинствени групи, включително от ромски произход. 

Изгради се трайно сътрудничество между Университета и партньорските организации за продължаващо използване на образователния ресурс и комуникация между медицинските специалисти и представителите на ромската етническа общност и след приключване на проекта.

"Проектът допринесе за утвърждаване на МУ - Пловдив като водеща институция при превенция на заболяванията в България, специфични и социално проблемни за групи от етнически малцинства, в т.ч. ромски произход. 

Изградиха се нови компетенции за Академичния състав на университета в спецификата на обучения, фокусирани върху здравето на представители на ромския етнос. 

Представителите на ромския етнос подобриха знания, информираност и практически умения в сферата на основни здравни области и превантивни практики и програми, насочени целево за малцинства и хора в неравностойно социално положение", отбелязаха от МУ-Пловдив. 

Общата стойност на проекта е 226 954.85 евро, като безвъзмездната финансова помощ е 90%, а с 10% той е съфинансиран от МУ Пловдив.

Виж коментарите (40)
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).