Обсъждат да вземе ли Пловдив многомилионен заем за Водния проект

Автор: Георги Василев
Коментари (0)
19:34 / 03.11.2020
2634
Обществено обсъждане за поемане на дълг в размер на 19 милиона лева за осигуряване на съфинансирането на Водния проект се провежда в момента в залата на Общинския съвет, предаде репортер на Plovdiv24.bg. На обсъждането присъстват около 30 граждани, съобразно мерките за борба с разпространението на коронавируса, малко повече гледат обсъждането в онлайн среда.

Пред гражданите говориха ръководителят на първия етап на Водния проект инж. Ивайло Сираков, директорът на дирекция "Финансова политика“ в община Пловдив Виктория Чавдарова, счетоводителят на първия етап на Водния проект Галина Трифонова и секретарят на община Пловдив Ангелина Топчиева, която беше модератор в обсъждането.

Дългът е в размер до максималния, одобрен от Общинския съвет и ще бъде теглен от "Фонд за органите за местното самоуправление в България – ФЛАГ" ЕАД (фонд "ФЛАГ"). По време на дебатите стана ясно, че въпросният общински заем е включен в намерението на местната власт да изтегли общо 120 милиона лева заем за най-важните проекти на града. Към 30 септември община Пловдив има малко над 31 милиона лева банкови задължения.

Сираков обобщи, че целта на проекта е да се гарантира оптималното отвеждане и пречистване на отпадъчните води, събирани в канализационните мрежи, които в момента се изхвърлят без съответното достатъчно пречистване. Ще бъде подменена 13,428 км второстепенна канализационна мрежа, както и 708 сградни отклонения и ще се изгради нов колектор с дължина 2,746 км. С това ще се осигури достатъчен капацитет на системата за нормалното на оттичането на смесените води в дъждовно време, за да не става наводнения. Двата колектора (съществуващият и новият), работещи успоредно, ще имат необходимия капацитет за поемане на максималния отток. Ще се намали и честота на аварии по водопроводите, която е главната причина за действителните загуби във водопроводната мрежа.

Общинският съветник от групата на "Демократична България“ Веселка Христамян попита на какъв принцип ще бъде провеждано биологичното пречистване за отстраняването на азот, фосфор и въглерод и дали с това почистване и ще бъде изчистен мангана от канализацията.

"На улица Карловска имаме голямото нещастие да бъдем в обсадно положение. Много би било полезно ако общинските съветници и председателя на старейшините дойдат да видят в какви условия живеем. Изпълнителите нямат никакъв план – те работят хаотично. Улиците са в окаяно състояние. Не сме видели строителен надзор“, коментира Тошко Георгиев. Според него фирмата, която трябва да изпълнява строителния надзор е от град Шумен и е регистрирана след подписването на договора. Той добави, че е собственик на магазин за детски колички на улица Карловска и бизнесът му е съсипан заради разкопките. Към искането за конкретни срокове се присъединиха и други жители на квартала.

Обсъждането продължи с други изказвания. Предложението ще бъде внесено за гласуване в Общинския съвет след месец.

Виж коментарите (0)

Още по темата (308):
11.04.2024 Читател: Ремонтът приключи, няма логика този изкоп да е там. Ще стане страшна беля!
05.04.2024 Пловдивчанин сигнализира за покъртително състояние на един от най-новоремонтираните булеварди
23.03.2024 Бивш зам.-кмет на Пловдив: Водният цикъл приключва, когато се отчете в
цялост
22.03.2024 Продължават ремонтите в северната част на Пловдив
21.03.2024 Първо в Plovdiv24.bg: Изненадващо смениха ръководителя на Водния проект
28.02.2024 За броени часове асфалтираха част от булевард в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанка: Такива комплексари със спортни екипи и бръснати гла...
Репортерка на bTV излезе да пазарува за Великден в Пловдив, показ...
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Ето на това се казва нахалство
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).