Общински съветник: Сложете точка на агонията с тролейбусния транспорт!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
11:52 / 22.02.2012
6790
Крайно време е да се прекрати агонията с тролейбусния транспорт в Пловдив, заяви пловдивски общински съветник днес. Той внася питане в ОбС до кмета на Пловдив Иван Тотев кога общината ще прекрати договора с Ангел Батаклиев за превозване с тролеи. Пробегът им не се спазва, 65-те нови возила, който трябваше да се закупят по задължение от приватизационния договор, и до днес не са осигурени. Вместо договорените 8 линии, се обслужват едва 4 - при това с кретащи и амортизирани тролеи. "В същото време от мое питане стана ясно, че "Градски транспорт" е взел 0.5 млн. лв., след като близо 3 години не са му налагали санкции - тролеи е нямало, а Батаклиев е взимал пари за тях", подчертава той. 

Пловдивската общинска агенция по приватизация (ПОАП) осъди на две инстанции "Транс сити" АД - купувач по приватизационния договор на "Градски транспорт -Пловдив"АД, за заплащане на неустойка за неизпълнения на задълженията на купувача, като частичният иск е в размер на 50 000 лева, припомни съветникът. "Какви ще са действията на община Пловдив като правоприемник на ПОАП, за да заведе иск за оставащата част от неустойката в размер на 1 113 767 лв.", пита той кмета. И продължава - как общината възнамерява да събере сумите по наложените на "Транс сити" неустойки по приватизационния договор при наличие на сериозни задължения на дружеството към НАП.

На трето място съветникът настоява да получи отговор и на въпроса какво е предприела градската власт, за да си възстанови сумата от 300 000 лв., неправомерно платена като компенсация на "Градски транспорт"преди повече от година. Кметът носи отговорност за разпределението на субсидиите и компенсациите, изплащани на превозвачите, напомни той. "Става дума за едни 300 000 лв., подарени на Батаклиев, пари, които не се дължат от общината. Впоследствие "Хеброс бус" завежда дело за изплащането му. Общината е следвало да предяви иск за неправомерно изплатените суми. Има заведен насрещен иск, но той не е защитен, тъй като не са приложени доказателства. Последицата от това е отхвърляне на иска, а адвокат е била Теодора Мурджева."

Ако се направи една рекапитулация с другите дела, които се водят за неправомерно изплатени суми, общината е ощетена поне с 1.5 млн. лева. "Щетите, нанесени на община Пловдив от приватизатора на "Градски транспорт", са значителни. Какво се случва с тях, как общината ще ги възстанови?", пита общинският съветник.

Виж коментарите (13)

Още по темата (159):
28.09.2022 Пловдивчанин заплаши с неподчинение заради някои проблеми в града ни
01.07.2022 Страшно задръстване на Сточна гара
25.04.2022 Страшна опасност в Пловдив виси над главите на хиляди шофьори и
пешеходци
22.10.2021 Демонтират тролейбусни жици по "Цариградско шосе", шофьори и пешеходци да внимават
21.10.2021 Демонтират тролейбусни жици по "Цариградско шосе", шофьори и пешеходци да внимават
20.08.2021 Затвориха част от бул. "Шести септември" заради паднали жици
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).