Общината в Пловдив купи реституираната част от площад "Централен" за рекордните 2100 лева за квадратен метър

Автор: Васил Динев
Коментари (7)
14:10 / 27.01.2019
15612
Община Пловдив откупи реституираната част от  площад "Централен". Това се случи, след като Общинският съвет одобри да се платят по 2100 лева на квадратен метър на 34-ма наследници на земята, при продължилия  цял  час дебат за прословутия частен терен , както Plovdiv24.bg  ви информира . Така собствениците ще си поделят сумата от 600 хиляди лева. А общината ще може да продължи ремонта на площада в сърцето на културната столица на Европа.

Площта от 286 квадратни метра се намира до Централната поща в Пловдив. Заради спор между реститути и Общината, градът стана столица на културата с разкопан площад, тъй като ремонтът не може да бъде завършен. По тази причина общинските съветници гласуваха за малкия терен да се плати крупна сума пари.

"Не може община Пловдив да не придобие и да не притежава част от площада на града си", каза Дани Каназирева  - общински съветник от "Съюз за Пловдив".

Отчуждаването на имотите ще даде зелена светлина на ремонтите на централния площад, които се бавят заради процедурите за придобиване на собственост.

"Общинските съветници взеха решение да бъде закупен теренът на стойност 600 000 лева платими в две бюджетни години. Решението все още не е влязло в сила. След влизането му в сила ще се предприемат действия за изпълнението му", заяви Мирослава Сукарева - директор на Дирекция "Общинска собственост" в Община Пловдив.

Градската управа вече крои планове за различни проекти и облагородяване зоната в тази част на центъра.

"Имаме и там разрешаване на ситуацията с това. В бюджета ще бъдат заложени 100 хил. лева, които вече са за проектиране на техническия работен проект на Форум-изток и Форум-юг като това ще бъде последният етап от централната градска част", каза Иван Тотев - кмет на Пловдив.

Според част от общинските съветници в Пловдив, откупуването на спорния терен до Централна поща е трябвало да бъде решен преди градът да поеме домакинството на европейска столица на културата.

"Това трябваше да се случи много отдавна. Не сега, когато площадът е разкопан ние да мислим как да придобием и дали ще придобием, и дали някой ще си позволи или не да извива ръцете на общината", заяви Дани Каназирева  - общински съветник от "Съюз за Пловдив".

В крайна сметка предложената цена за купуването на частния имот е приета и скоро металните прегради на частния имот ще бъдат премахнати, а площадът на Пловдив – ремонтиран.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (7)
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).