Общината тръгва на пазарлък с държавата за "Кудоглу"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
17:56 / 20.01.2010
2652
Сагата "Кудоглу", която преди дни /когато министърът на здравеопазването Божидар Нанев заяви, че е готов да вземе болницата под крилото си/ Славчо Атанасов с облекчение обяви за приключила, продължава, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"От осем години съм потърпевша от тази коварна болест туберкулозата. Нямаше сега да съм жива, ако не беше тази болница. Днес имаме възможност да вземем най-доброто решение и да дадем болницата на държавата, защото не е по силите на общината да я издържа. Ако не го направим, тя ще фалира. Длъжници сме и на пловдивчани, и на всички хора в областта", подхвана д-р Лилия Учкунова в началото на днешната общинска сесия.

Пловдивските съветници не склониха току-така да прехвърлят 100% от дяловете си в търговското дружество на държавата, за да поеме тя грижите за Белодробната болница, която, по думите на кмета Славчо Атанасов, тежи като воденичен камък на общината, и решиха да се пазарят: имот срещу имот.

Трябваше да отменят предишното решение, с което отделяха 23 декара от имота на болницата като предпазна клауза срещу кредитори, и да се възложи на кмета да подготви правен и финансов анализ за прехвърлянето на дружеството на държавата. Вместо да мине мирно и кротко и всички да си отдъхнат, два часа се точиха спорове.

Иван Петков за пореден път посочи като причина за дереджето на "Кудоглу" лошия мениджмънт. По този повод от "Атака" дори разпространиха приета от общинския сбор на партията им декларация, в която се казва: "Некомпетентно се управлява собствеността на община Пловдив. Налице са признаци на криза в сегашния модел за управление на града."

Други съветници се опънаха на идеята да се отмятат от 23-те декара. От БСП и трипартийната група поискаха: срещу Белодробната - Транспортната, или нещо друго. 12 хиляди наем месечно плащала общината на държавата за сградата на намиращата се на ул. "Радецки" данъчната дирекция. Изказване дръпна дори верният на кмета съпартиец Камен Шишманов, поантата беше: не може ей така да се дарява имот, трябва да се преговаря с държавата и общината да получи нещо в замяна.

"Не ме вкарвайте в дълги преговори. Това, което искате, изглежда красиво, но докато времето се ниже, болницата ще продължи да ни тежи на врата и ще трябва да приготвим следващия милион, за да не изпадне в несъстоятелност", призова Славчо Атанасов.

"Да подкрепим кмета и областния управител", предложи доц. Павлина Кацарова.

Вместо това, съветниците гласуваха съставянето на комисия, която, докато се правят анализите на дружеството, да преговаря с министерството за подобаващо овъзмездяване на общината. Дани Каназирева се сети, че е добре да се фиксира двумесечен срок.

"Искаш ли да не се свърши работа, направи комисия", скептично отбеляза кметът.

"Чисто човешки, смятам, че е хубаво да получим имот вместо пари, които ще отидат в бюджета и после ще бъдат похарчени. Ще се опитам да съдействам, но Транспортна болница не е към Министерството на здравеопазването", изрази мнение Тотев.

Той припомни, че с министър Нанев са договорили изплащането на 3-те милиона дългове на "Кудоглу", връщането на един милион заем на общината и около 600 хиляди като разлика в балансовите оценки на дружеството. Ако общинските претенции се окажели прекомерни, държавата можело и да се отдръпне.

"Изненадан съм от взетото решение. Чудя се дали хората на кмета го саботират или е в действие някаква предварително измислена схема да изиграят театъра за доброто и лошото ченге", призна Тотев пред нашия репортер.   

 

 

 



 

Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (3)

Още по темата (35):
08.12.2010 "Седмица на отворените врати" в Белодробна болница
16.11.2010 Само един подаде документи за избор на директор на болница "Д. П. Кудоглу"
26.10.2010 Общината се моли на ЕВН да не спира топлото в Белодробна болница
20.10.2010 Отделиха двора на Белодробна болница, кредитори "точели зъби" за него
14.10.2010 Белодробна болница пак пред фалит, дават я на новия министър
24.09.2010 Няма пари за лечението на 80 болни с активна туберкулоза
Още новини от Новини от Пловдив:
Блъснаха моторист на бул. "Свобода"
Популярен българин се появи на изненадващо място в Пловдив
Сигнал: Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупос...
Читателка: Европа ли? Не само ще ни се смеят, ами и ще ни изхвърл...
Ако на мястото на ухапването се появи червено петно колкото монет...
Нови арести в Пловдив!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).