Общината тегли нисколихвен 30-милионен заем. Тотев: 2013 г. ще е годината на големите инфраструктурни обекти!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (35)
12:55 / 12.12.2012
8200
Община Пловдив има намерение да тегли нисколихвен заем в размер на 30 млн.лв, научи репортер на Plovdiv24.bg от кмета Иван Тотев. Ако на следващата сесия на ОбС на 20 декември предложението на градоначалника да стартират преговори с Европейската банка за възстановяване и развитие бъде прието, то очакванията са през април другата година заемът да бъде изтеглен. Лихвата е 2.7%, срокът за погасяване - 15 години, а гратисният период - 3 години, разясни Тотев. 

Милионите ще се използват за строителство на много големи нови обекти в града, които през тази година Община Пловдив вече проектира и които ще подобрят комуникационно-транспортното осигуряване на Пловдив. 

Става въпрос за бул. "Руски" от Централна гара до бул. "6-ти септември", пресфалтирането на Коматевско шосе от бул. "Ал. Стамболийски" до кв. "Коматево", изграждането на пробива до Водната палата, бул. "Северен" - от моста на Адата до Карловския път, подмяната на паважа с асфалт по  бул. "6-септември" от Адата до "Цариградско шосе" и евентуалното построяване на новия мост над р.Марица.

"Ако можем да наречем 2012 г. годината на асфалтирането, то 2013 г. ще е годината на големите инфраструктурни обекти", категоричен е градоначалникът.

Той поясни, че разликата между този заем и 50-милионния такъв, теглен по времето на Иван Чомаков, е, че сега Общината влиза с готови работни проекти и има много ясни стойности за всеки от тях, които няма да се променят във времето. 

"В предишния заем процедурите бяха тип "инженеринг", което позволи цената на обектите да се завиши многократно по време на изпълнението им. Това сега няма как да се случи", каза още Тотев. 

"Така ще  освободим финансов ресурс на Общината от приходите от местните данъци, който ще бъде използван за реконструкция на вътрешноквартални улици", допълни той.

В обектите, които ще бъдат финансирани от заема, не влиза цялостното преасфалтиране на бул. "Васил Априлов" и "Голямоконарско шосе", тъй като за тях в момента се води кореспонденция с Министерството на финансите за отпускане между 10 и 15 млн.лв. от републиканския бюджет. 

"Смятам, че през 2013 г. ще стартираме строителството на тези обекти", убеден е градоначалникът.

Очаквайте през следващите няколко дни ексклузивни публикации в Plovdiv24.bg за кои проекти точно ще бъде използван този заем.

Виж коментарите (35)

Още по темата (83):
19.07.2018 Много важен човек посети Пловдив
18.12.2017 Пускат важни булеварди в Пловдив, разкопават други
10.12.2017 Пускат велоалея до "Цариградско шосе" през бул. "Шести септември"
15.11.2017 Мащабните пловдивски ремонти решават още един проблем
23.10.2017 Кметът обясни защо трафикът в Пловдив няма да се облекчи дори и след големите ремонти
30.09.2017 "Щрабаг" го закъса, търси строители за Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).