Общината против сливането на болниците "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
16:40 / 28.04.2010
2593
Общината се противопоставя на заявеното намерение на Министерството на здравеопазването двете общински болници - "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон", да минат под една шапка, предаде репортер на Plovdiv24.bg

"Направените анализи показаха, че няма нито икономическа, нито медицинска логика за подобно сливане", коментира заместник-кметът Александър Константинов.

С участието на специалисти, сред които и хабилитирани медици, ръководена от Константинов комисия е изготвила поръчан от кмета Славчо Атанасов доклад за състоянието на общинските болници и диспансери, както и конкретни предложения за промени, съобразени с предприетата в страната здравна реформа.

Трите диспансера - онкото, психото и кожно-венерическият, да бъдат преструктурирани в специализирани болници, предлага комисията. Общината не приема идеята кожният да бъде обособен като отделение в МБАЛ "Пловдив", където и без това не го искали, или в някоя друга болница. Диспансерната дейност е не по-малко важна от лечебната, защото по примера, който даде Константинов, един онкоболен се наблюдава в продължение на години. Годишно държавата превежда чрез общината на трите диспансера 14,5 млн. лв. именно за тази дейност.

Заради специфичното положение, в което в момента се намира белодробната болница, "Кудоглу" не е включена в предложенията за здравната реформа. "Изпратили сме всички купища анализи и документация, изискани от здравния министър като условие за преминаване на закъсалата финансово болница под крилото на държавата. На 19 април изпратихме писмо, с което припомняме, че въпросът не търпи отлагане", обясни Константинов.

Комисията има няколко препоръки на градско ниво. Сред тях е разработването на наредба, регламентираща медицинските задължения на общинските лечебни заведения, на които досега се гледало само като на търговски дружества. Ако препоръките бъдат приети от Общинския съвет, ще се искат и годишни отчети за здравето на пловдивчани и състоянието на здравеопазването в общината.

Предлага се и създаването на инвестиционен фонд с 50% от нетната печалба на лечебните заведения и приходи от евентуалната им приватизация, с който да се финансират проекти в системата на общинското здравеопазване. Особено мнение по тази точка е изказала д-р Лилия Учкунова. Според нея отчислението от печалбата на болниците, която им е нужна за реинвестиране и ремонти, ще ги демотивира, а приходи за фонда могат да се търсят и от други източници - общински отчисления, дарения и икономии.    


Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените
Затварят улици в Пловдив заради шествието на феновете на Ботев
Ясен е и третият хедлайнер на Hills of Rock


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).