Общината губи половин милион заради неясна обществена поръчка за Водния проект

Автор: Георги Василев
Коментари (6)
17:10 / 14.04.2020
6370
Администрацията в Пловдив ще се лиши от половин милион лева от финансирането на Водния проект, който трябва да стартира в район "Северен“, предаде репортер на Plovdiv24.bg. До това се е стигнало след финансова корекция от 5% на европейските средства по ОП "Околна среда“, наложена от управляващия орган на оперативната програма.

Припомняме, че община Пловдив е бенефициент по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проект "Интегриран проект за водите на град Пловдив-Етап1“. Беше стартирана процедура по закона за обществените поръчки, която беше разделена на две обособени позиции.

Порокът е намерен във втората: "Реконструкция на канализационната и водопроводна мрежи на гр. Пловдив, квартал /част/ 2 и 3" с изпълнител ДЗЗД "Партньори ВиК Проект Пловдив 2019“ и сключен договор за 8 453 831.95 лева без ДДС.

По време на подбора, в частта "Качествени аспекти на предложението, свързани с предмета на поръчката" възложителят е идентифицирал застрашаващи качественото изпълнение на ремонта фактори - неблагоприятни атмосферни условия, възпрепятстване на достъпа на жителите и гостите на града до техните домове или работни места, наличие на неидентифицирана в проекта и извадките от подземния кадастър техническа инфраструктура, съхраняване на строителни материали и строителни отпадъци на строителната площадка в обеми, възпрепятстващи свободното придвижване.

Всеки от участниците е трябвало да предложи мерки за преодоляването на тези неблагоприятни фактори, като за максимален брой точки са били търсени 3 мерки с по 5 компонента. Участниците можело и да идентифицират и други застрашаващи качественото изпълнение на СМР фактори и да предложат мерки за тяхното преодоляване.

Според поръчката, "Мерките следва да са насочени към навременна и качествена реализация на отделните дейности, свързани с произтичащите от съдържанието на проекта СМР, и да осигуряват постигането на реални резултати по отношение качественото изпълнение, за да е възможно гарантиране достигането на целите на настоящата поръчка ".

Според УО на оперативната програма, механизмът за оценяване е компрометиран, поради използване на обтекаеми изрази с общо значение, без дадена дефиниция на понятията като "навременна и качествена реализация на отделните дейности", не внасят необходимата яснота - за потенциалните участници не е ясно кога, в кои случаи комисията ще приеме, че например за три бр. мерки, в които са налични и петте компонента, са насочени към навременна и качествена реализация на отделните дейности и осигуряват постигането на реални резултати

От общината подали жалба срещу корекцията в съда, но вчера тя беше отхвърлена. "В случая жалбоподателят в качеството му на възложител е поставил изискване към участниците в процедурата по ЗОП, в елемента "Качествени аспекти на предложението“,  което води до неясни изводи. Тази част от методиката е лишена от конкретност, от точни и ясни указания от страна на възложителя какво се разбира точно под изискването  "навременна и качествена реализация на отделните дейности“, пише в мотивите на магистратите. От местната управа могат да обжалват пред ВАС.

Виж коментарите (6)

Още по темата (308):
11.04.2024 Читател: Ремонтът приключи, няма логика този изкоп да е там. Ще стане страшна беля!
05.04.2024 Пловдивчанин сигнализира за покъртително състояние на един от най-новоремонтираните булеварди
23.03.2024 Бивш зам.-кмет на Пловдив: Водният цикъл приключва, когато се отчете в
цялост
22.03.2024 Продължават ремонтите в северната част на Пловдив
21.03.2024 Първо в Plovdiv24.bg: Изненадващо смениха ръководителя на Водния проект
28.02.2024 За броени часове асфалтираха част от булевард в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче
Пуснаха движението по ремонтираната част на "Рогошко шосе"
Малка община, граничеща с Пловдив, настигна София по строителство...
В Пловдив не се научихме да минаваме през кръгови кръстовища
Ето я листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив област


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).