Общината: Решението на проблема с утайките на пречиствателната станция в "Тракия" e задължение на ВиК-Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
11:19 / 31.08.2011
3445
"Проблемът с пречиствателната станция в "Тракия" се неглижира от ВиК-Пловдив и контролния орган (РИОСВ)", каза по време на пресконференция в Община Пловдив, главният еколог на града Христо Минков. Това предаде репортер на Plovdiv24.bg. На брифинга присъстваха и началник отдел "Управление на отпадъците" Лидия Таскова и зам.-кметът Александър Долев

От изказванията на тримата стана ясно, че решението на проблема с утайките на пречиствателната станция, е изцяло задължение на ВиК-Пловдив. Аргументът, на който се позоваха, е отговор на областния управител Иван Тотев на запитване от страна общината, чия е собствеността на пречиствателната станция. В документа, Тотев изрично упоменава, че въпросната собственост е държавна, т.е. управлява се от държавното дружество ВиК-Пловдив. 

Въпреки усилията, които общината е положила досега за решаването на проблема и въпреки неглижирането му от страна на държавните институции, Долев заяви, че от утре започва 5 дневна проверка във вечерните часове в района на пречиствателната станция. За проверката е изготвена заповед, която ще бъде подписана от кмета Славчо Атанасов.

Стана ясно, че Общината неколкократно е  предлагала варианти за това, влажността на утайките да се намали до 60%, както и това, че от две години държавното дружество не е направило нищо за решаване на проблема.

"Ако влажността на утайките бъде намалена, може да се използват в различни направления, свързани с компоста", поясни още Минков.

"Опровергавам твърденията на министър Нона Караджова, че кмета Славчо Атанасов е виновен за проблема с пречиствателната станция. Това е работа на ВиК - Пловдив и затова призовавам Караджова да си свърши работата и да наложи санкция на дружеството", заяви пък Долев и се закани, че ще изпратят  уведомителни писма до Министерството на околната среда и водите, ДАНС, ВиК, прокуратурата и всички органи, които имат отношение по въпроса за съдействие.
 
Plovdiv24.bg припомня, че на редакционната ни поща постъпиха редица сигнали от живеещи в "Тракия" за зловония, които се носят из района. Тогава от РИОСВ съобщиха, че сигнали за лоши миризми са били подавани в "Тракия" и те са постановили проверка, за да намерят източника на миризмата.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (4)

Още по темата (34):
08.11.2021 Заради този кър, прясно наторен с оборска тор, цял Пловдив усети страшната
воня
08.11.2021 Официална информация от Общината за гадната миризма над Пловдив
08.11.2021 Неприятна миризма над Пловдив
09.03.2021 Страшна воня в "Тракия"!
11.10.2019 Ясна е причината за зловещата воня, която снощи подлуди пловдивчани
10.10.2019 Ужасна воня на фекалии в "Тракия" вбеси пловдивчанин
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив водят тримата, измамили жени с над 30 000 лева
Пловдив почернява от полиция
Вход свободен в Музея на авиацията за Деня на храбростта
Професорка осъди УХТ за дискриминация
Кои легенди от музикалната индустрия пристигат в Пловдив и тази г...
Ръст на населението в Пловдив и областта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).