Община, полиция и прокуратура заедно бранят реда

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:59 / 18.12.2009
2441
Тази сутрин жител от бул. "Христо Ботев" припираше пред общината с благодарности, че така наречената "Алея на любовта" е разчистена от градските проститутки.

"Стана със съвместните усилия на гражданите, районното кметство, общината, полицията и прокуратурата", констатира заместник-кметът по реда и сигурността Руси Панчев, който заедно с районния прокурор Димитър Ангелов и директора на ОДМВР Тодор Чонов подписа споразумение за подобряване на съвместната дейност между трите институции през 2010 г., предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Общественият ред, сигурността на гражданите и създаване на ефикасна организация на транспортния трафик са основните ни приоритети. Трудно е, но сме планирали конкретни дейности, с които да постигнем резултати", подчерта Панчев.

Тодор Чонов призна, че криминогенната обстановка е тежка. 4565 престъпления са извършени в Пловдив от началото на годината, което е 57 на сто от регистрираните в цялата област. Статистическите данни сочат ръст с 12% спрямо миналата година.

"Под процент са тежките престъпления - умишлени убийства, изнасилвания, тежки грабежи и блудства. Повече от тях успяваме да разкрием. Бедата е големият брой на така наречените битови престъпления. Именно те засягат най-много хора, имат висока социална и икономическа цена за жертвите, от тях зависи и оценъчното отношение към институциите", отбеляза полицейският началник.

Институциите разчитат на непримиримостта на гражданите. Именно тя ги е задействала по въпроса с "Алеята". "Не ни оставяха на мира, бяха почнали да ограждат домовете си с телени мрежи. Това ни вдигна на крак. Като обединихме усилия, нещата започнаха да стават. Сега е направено осветлението, почистено е, храстите са подрязани, нови кошчета за отпадъци има. Мястото е под контрол", разказа Панчев.

Според районния прокурор Ангелов е нужна координация между всички около 60 контролни органа на територията на Пловдив, каквато засега липсвала. За пример посочи забранения добив на инертни материали на няколко места около града. "Басейнова дирекция" съставяла многократно актове без ефект, докато прокуратурата може да пресече процеса, предприемайки наказателни действия.

"Дори в случая с прословутите ТИР-ове скоро на "Вапцаров" се оказа, че само една институция е безсилна да реши проблема, а е нужно взаимодействие. Решили сме как да действаме в бъдеще при подобни аварийни ситуации, без да си прехвърляме един на друг отговорностите", подчерта шефът на "Охранителна полиция" Тодор Гребенаров.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
За награда "Пловдив" и за Източната порта, слушайте в предаването...
Народът се раздели на две: На плейбек ли пя в Пловдив Лили Иванов...
Единственото място, което позволява безопасно да се вдига висока ...
За високи стандарти и предимство при финансирането в културата се...
Пенсионер стана за резил в Пловдив, арестуваха го
Стреляха по градски автобус в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).