Обрат! Райна Петрова пред нови сериозни главоболия!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:39 / 21.06.2018
6540
Пловдивският апелативен съд отмени присъдата, с която Райна Петрова и Надежда Минчева бяха признати за невинни и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд. През ноември миналата година Окръжният съд в Пловдив оправда Петрова по обвинение за извършено престъпление по служба. Тя и Минчева бяха признати за невинни и по обвиненията за получаване и даване на дар /подаръчен ваучер на стойност 9780 лв./ за упражняване влияние, спрямо длъжностно лице при вземане на решение, относно провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка.

Апелативните магистрати приемат за основателни възраженията на прокуратурата, че мотивите към присъдата са вътрешно противоречиви. Първоначално Окръжният съд е посочил, че извършеното от двете подсъдими не съставлява престъпление, а след това е преценил, че те следва да бъдат оправдани, поради недоказаност на обвиненията.

Освен това Пловдивският апелативен съд констатира, че обвинителният акт също е юридически непрецизен. В него е необходимо ясно и конкретно да се опишат нормативните задължения, които Петрова не е изпълнила и в какво точно се изразява това неизпълнение. Установени са несъответствия в обвинителната теза, от която не става ясно  от действията на подсъдимата настъпили ли са, или не вредни последици.

Прецизирането на обвинението би дало възможност на съда да прецени дали подсъдимите са извършили деянията, в които са обвинени или в случая са осъществени признаците на друго престъпление. След връщане на делото в първоинстанционния съд ще следва да се проведе разпоредително заседание, на което да бъдат обсъдени посочените от Апелативния съд въпроси. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Виж коментарите (1)

Още по темата (28):
25.10.2018 Отново върнаха обвинението срещу Райна Петрова и Надежда Минчева
11.09.2018 Отложиха делото срещу Райна Петрова
10.11.2017 Оправданата Райна Петрова: Оставям всичко в ръцете на Господ!
10.11.2017 Пловдивският съд оправда Райна Петрова!
10.11.2017 В 16:00 часа четат присъдата на екскметицата на "Централен" Райна Петрова
29.09.2017 Процесът срещу Райна Петрова - фарс или шоу?
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).