ОИК Пловдив уличи Славчо Атанасов в изборни нарушения

Автор: Георги Кирилов
Коментари (1)
11:51 / 19.10.2023
3701
В Общинската избирателна комисия в Пловдив е постъпила жалба от Борислав Инчев в качеството му на кандидат за общински съветник и кмет на район "Южен. 

В нея се твърди, че от страна на местната коалиция "КОАЛИЦИЯ СЪЕДИНЕНИ ЗА ПЛОВДИВ(КАУЗА БЪЛГАРИЯ, НОВИТЕ ЛИДЕРИ) (ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ, Земеделски съюз Ал. Стамболийски, ВОЛЯ, АТАКА, Партия на ЗЕЛЕНИТЕ)", издигнала Славчо Атанасов за кандидат за кмет,  се разпространява агитационен материал, който съдържа снимка на Инчев.

Жалбоподателят не е давал съгласие за това и счита, че по този начин избирателите се въвеждат в заблуда и е налице нарушение на законоустановеното изискване използваните в предизборната кампания агитационни материали да не накърняват добрите нрави. Към жалбата са приложени и екземпляри от агитационния материал. 

В тази връзка ОИК-Пловдив извършиха проверка на изложените в жалбата твърдения, като установиха, че действиелно има нарушение. ОИК припомня, че целта на агитационния материал е подкрепа на кандидата или на политическия субект въз основа на информиран избор на избирателите, без да ги подвежда и обърква, като отговаря и на изискванията на чл. 183 от Изборния кодекс.

Видно е, че на въпросният агитационеният материал на местната коалиция  съдържа снимково изображение, което в нарушение на добрите нрави, създава погрешно впечатление и внушение за връзка на кандидата на ПП "БЪЛГАРСКА ПРОГРЕСИВНА ЛИНИЯ" - Борислав Кръстев Инчев с друг политически субект, участващ в изборите.

ОИК-Пловдив възлага на основание чл. 186, ал. 1 от Изборния кодекс на кмета на Община Пловдив да изземе всички агитационни материали, разпространени в Пловдив, съдържащи снимка, на която присъства кандидатът за общински съветник и кандидат за кмет на район “Южен" на община Пловдив от ПП "БЪЛГАРСКА ПРОГРЕСИВНА ЛИНИЯ" - Борислав Кръстев Инчев.

Също така ще бъде и съставен Акт за установяване на административно нарушение на коалицията. Решението на ОИК не подлежи на обжалване.

Виж коментарите (1)

Още по темата (937):
05.04.2024 МВР с остра реакция към Кирил Петков и Атанас Атанасов
01.03.2024 Нов общински съветник в Пловдив
21.02.2024 ВАС реши: В Панагюрище ще има нови кметски избори
16.01.2024 Момчето, което показа мускули, докато се брояха бюлетини, остана без
заплащане
05.01.2024 Иван Петков напуска ръководството на ГС на БСП – Пловдив, избраха нов председател
23.12.2023 Глобяват самозабравили се партии в Пловдив?
Още новини от Новини от Пловдив:
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии
Интересни рокади в пловдивската прокуратура
Кадри от камера: Вижте хвърчащите отломки от джипа 3 секунди след...
Масирани проверки на един от изходите на Пловдив
Поискаха оставката на шефа на КАТ Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).