Няма пари за лечението на 80 болни с активна туберкулоза

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:43 / 24.09.2010
2066
Безпокойство за здравето на 130 болни, 80 от които с активна форма на туберкулоза, изразиха в открито писмо до  общинските и държавните институции медиците от Белодробната болница, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Лечебното заведение все повече затъва финансово. От юни насам вместо заплати здравните работници получавали по 60-70 лв. аванс. Нито стотинка не е преведена през март от НЗОК за заработената дейност. По линия на туберкулозноболните Министерството на здравеопазването се е разплатило 100% за първото полугодие, но след това към август превело само хиляда лева, тоест 2%. Всеки момент от ЕВН ще дръпнат шалтера, оттам вече са изпратени две предупредителни писма за неплатени сметки, предупреждават медиците, като заявявят, че въпреки липсата на пари, ще продължат да изпълняват професионалния си дълг.

След като общината години наред налива пари в Белодробната, кметът официално помоли здравния министър да я вземе под свое крило. От тройната коалиция не му обърнаха внимание, а като дойде на власт ГЕРБ, Божидар Нанев каза "Да". Проблемите трябваше да се решат бързо - министерството да поеме болницата с всичките й активи и пасиви, като дори плати на общината нейните акции. Вместо час по-скоро да се освободят от "воденичния камък на шията си" - по образното сравнение на кмета, съветниците тръгнаха на пазарлък: да си искат части от имота или компенсации в размер на милиони. Дойде Анна-Мария Борисова и работата хептен зацикли.

Не издържа и шефът на болницата Георги Благоев и най-накрая сам подаде оставка. Заради изключително тежкото състояние на Белодробна, общинските съветници побързаха да му намерят заместник и на вчерашната сесия избраха за временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс д-р Янка Барганова, бивша директорка на РИОКОЗ, уволнена почти веднага след идването на ГЕРБ на власт.

Виж коментарите (1)

Още по темата (35):
08.12.2010 "Седмица на отворените врати" в Белодробна болница
16.11.2010 Само един подаде документи за избор на директор на болница "Д. П. Кудоглу"
26.10.2010 Общината се моли на ЕВН да не спира топлото в Белодробна болница
20.10.2010 Отделиха двора на Белодробна болница, кредитори "точели зъби" за него
14.10.2010 Белодробна болница пак пред фалит, дават я на новия министър
20.09.2010 Трети месец служители от Белодробна болница получават 1/5 от заплатите си
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).