Няколко сигнала от жертви на трафик и техни познати са получени в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:11 / 23.08.2016
3143
Няколко сигнала от жертви на трафик и техни познати са получени в Местната комисия за борба с трафик на хора. Това стана ясно от днешното заседание, проведено в Община Пловдив, на което беше обсъдена дейността до момента. Срещата беше открита от заместник-кмета "Обществен ред", който е и председател на Комисията Георги Маринов.

Единият от сигналите е бил свързан с осъществяване на проверка относно с коректността на фирма, предлагаща работа във Великобритания на територията на гр. Пловдив, се посочва в отчета на секретаря на Местната комисия Таня Иванова. Само бързата и навременна реакция е спомогнала за предотвратяване на евентуално попадане на лицето в ситуация на трафик.

Сигнал е получен и от клиент, ползващ сексуални услуги на момичета от ромски произход, за насилствено принуждаване към проституция, заради което незабавно са информирани Националната комисия за борба с трафика на хора и отдел "Криминална полиция" към ОД МВР - Пловдив.

Друг сигнал, свързан с идентифицирана жертва на трафик от български произход, намираща се към момента във Федерална република Германия и на която е предстояло да се завърне в България, завършва благополучно с настаняването й в Кризисен център на Фондация "Анимус" в гр. София.

Таня Иванова разкри, че до момента в дейността на Местната комисия за борба с трафик на хора са включени: участия и организиране на различни дискусии, една от които е на тема "Трафик на хора" в Гимназия с хуманитарен профил "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Пловдив.

"Подрастващите са едни от най-уязвимите групи, ето защо вниманието на Местната комисията е съсредоточено към по-голяма информираност и превенция, за да може младежите да си дадат сметка и цялостна представа за пътя, по който жертвите попадат в ръцете на трафикантите, причините за това и начините да се предпазят от подобна ситуация", обясни Таня Иванова.

Отново с цел превенция са организирани и срещи сред ромската общност във връзка с холандски проект за безопасна трудова миграция, където подробно са обсъдени рисковете при пътуване и търсене на работа в чужбина, трудовите и социални права и задължения в Кралство Нидерландия, както и начините за предпазване от попадане в ситуация на трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Съвместната и ползотворна работа на Местната комисия за борба с трафик на хора с Български Червен кръст - Пловдив е непрекъсната, резултат, от която е инфopмaциoннa кaмпaния зa пpeвeнция нa тpaфикa нa хopa c цeл тpyдoвa eкcплoaтaция, пoд нaдcлoв "Пo-дoбpe инфopмиpaн, oткoлкoтo eкcплoaтиpaн!".

Не е подмината и темата за експлоатацията на детския труд, като по повод 1-и юни - Деня на детето, е организирана изложба на тема: "Изкуството срещу експлоатацията на детски труд". Разбира се от значение е и обостряне на вниманието на обществото са и участията в различни проекти и инициативи като "Подобряване на психосоциалните методи и практики за изграждане на устойчивост при жени, жертви на домашно насилие", семинар съвместно с Фондация "Кампания А21", България на тема: "Заедно срещу трафика на хора" и други.

На днешното заседание беше обсъдено още изработване на становище във връзка с разработването на Национална стратегия за борба с трафика на хора и утвърдения от Министерски съвет на 20.07.2016 г. Национален механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик на хора и ангажиментите на Комисията по отношение на координиращата работа по случаи.

На заседанието присъстваха още Таня Георгиева, директор на БЧК - Пловдив, Галина Гълъбова - Секретар на ОбКБППМН - Пловдив; Мирослав Петков - ВПД Началник група сектор "Противодействие на престъпления с висока обществена опасност" в отдел "Криминална полиция" към ОД МВР - Пловдив; Надя Танева - Директор Дирекция " Социално подпомагане" - Пловдив; Димитър Ставрев - Старши експерт по ОСО при РУО - Пловдив, присъстващ на заседанието от името на Иванка Киркова - Началник на РИО - Пловдив, член на МКБТХ; Емил Вълков - началник отдел "Обществен ред и управление при кризи" в Община Пловдив.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тя оцеля след жесток удар в Пловдив. Ето как е днес Карина, която...
Прокуратурата съобщи за кървава сцена в Пловдив
Ексклузивно: Бутат един от стадионите в Пловдив и го правят парк?...
Напусна ни емблематична пловдивчанка
32 г. затвор за жестоко убийство в центъра на Пловдив. Жертвата е...
Гросмайстор Виктория Радева: ГЕРБ през годините доказаха, че са с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).