Незаконна сеч? РДГ Пловдив отговори има ли такова нещо!

Автор: Васил Динев
Коментари (1)
10:25 / 16.08.2016
1859
Във връзка със зададен публично въпрос към Регионалната дирекция по горите - Пловдив от читател на Plovdiv24.bg е извършена проверка от горските инспектори при РДГ Пловдив, където е констатирано, че на описаното от читателя място се извършва отгледна сеч с редовно издадено позволително за сеч, а не принудителна или санитарна сеч. Това съобщиха от институцията.

В насаждението има пострадали дървета от снеголом -пречупени дървета, които също са маркирани и включени в издаденото позволително. 

Сечта в района се извършва и в делнични и в почивни дни като няма законово ограничение да не се сече в почивните дни от седмицата. В Закона за горите единствено се забранява добив на дървесина през тъмната част на денонощието.

През тази година бяха направени редица новоъведения в нормативната уредба в горите, с цел повишаване на контрола при добива и транспортирането на дървесина, а именно:

- Транспортираната дървесина се придружава от превозен билет, който вече е електронен при дървесина, добита от горски територии. 

- Информацията за издадените електронни превозни билети е публичнодостъпна в сайта на Изпълнителна агенция по горите и всеки гражданин може да провери без значение в коя част на страната е автомобилът, дали за тази дървесина има издаден превозен билет и дали е законно добита.

- Транспортираната дървесина трябва да е маркирана с контролна горска марка, когато е добита от горски територии и с пластмасова пластина с пореден номер.

- Освен това с въведената нова разпоредба в Наредбата за контрол и опазване на горските територии, товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни продукти, както и мобилните обекти по чл. 206 от Закона за горите, трябва да бъдат снабдени с устройства проследяващи движението им(GPS устройства).

Собствениците/ползвателите на превозните средства са длъжни да предоставят информация от устройствата при поискване от контролните органи.

Във връзка с тези нововъведения беше преустановена дейността на постоянните горски пунктове.Контролът по транспортиране на дървесина се осъществява от мобилни звена горски инспектори при РДГ - Пловдив.
 
При констатиране на нередности, свързани с добива или транспортирането на дървесина, всеки гражданин може да сигнализира на националния телефон 112. Всички получени сигнали се проверяват от дежурните екипи на РДГ - Пловдив.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив започва пръскане срещу хапещи насекоми
Млад мъж на 21 години потроши магазин в Пловдив
Догодина пътуваме до морето с частни влакове на пловдивска компан...
Силен дъжд над Пловдив
Готова е най-новата улица в Пловдив
4517 нарушения за 5 дни в Пловдив и региона!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).