Неточностите около сметището били отстранени преди получаването на акта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:20 / 19.10.2009
2184
Няма груби нарушения на сметището в Цалапица, заяви изпълняващият длъжността началник отдел „"Управление на отпадъците, комунална дейност и мониторинг" в община Пловдив Лилия Таскова по повод информацията, разпространена от РИОСВ - Пловдив за съставен акт и глоба от 10 хиляди лева на градската управа, за което Plovdiv24.bg своевременно уведоми читателите си. По-скоро става въпрос за недоразумения в спазването на сроковете за някои от показателите, за които периодът на взимане на проби е две години, отколкото за нарушения, допълни Таскова.

Санкцията е в минималния допустим размер, защото става въпрос за разминаване в тези срокове по условията на комплексното разрешително. Проверката на сметището е извършена на 29, 30 и 31 юли. Тогава е констатирано, че няма протоколи от вземане на проби от газовите кладенци на газоотвеждащата система на всички котловани на сметището. До юни месец проби са взимани само от котлованите, в които в момента се депонират отпадъци.

Неточност в сроковете е установена при вземането на контролни проби от почвите, което също се прави веднъж на две години, но към шестмесечния срок все още такива проби не са били взети.

Друго изискване на комплексното разрешително е да се прави замерване на шума също веднъж на две години, което измерване към момента на проверката не е било направено. След извършването му, вече са представени протоколи в РИОСВ, от които става ясно, че няма превишаване на допустимите нива на шум.

Веднага след проверката, всички проби са взети и към момента на връчване на акта - 25 септември 2009 година, повечето от неточностите са били вече отстранени, коментира Лилия Таскова. Работим и по изпълнението на условието за охарактеризиране на отпадъка, но тук има обективни трудности, защото в Пловдив няма акредитирана лаборатория, която да извърши такъв анализ, каза още Таскова. 

С днешна дата всички дейности по сметището в Цалапица се извършват в пълно съответствие с изискванията и условията на комплексното му разрешително, категорична е екоекспертката на Община Пловдив. Това може да потвърди и Ивайло Йотков, който е директор на РИОСВ - Пловдив, допълни още Лилия Таскова.


Виж коментарите (0)

Още по темата (8):
14.07.2021 Цанков: "Родопи" ще заплати задължението си към Пловдив
14.07.2021 Пловдивските управници се ядосаха на община "Родопи" заради едни пари
08.07.2021 Тимчев: Предупредих, че ще затворим депото в Цалапица за "Родопи"
26.02.2021 Здравко Димитров: 9 общини готвим общ фонд за депата в Цалапица и
Шишманци
09.02.2020 Пловдив с ултиматум към три общини заради сметището в Цалапица
29.03.2018 5 общини длъжници на Пловдив заради сметището в Цалапица
Още новини от Новини от Пловдив:
Това е листата на БСП в Пловдив, която ще атакува новия парламент...
Адско задръстване на Околовръстното на Пловдив, шофьорите изнерве...
От Дионисий до Орфей - наслада за сетивата и душата, само в преда...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Започва последният етап на най-новата улица в Пловдив
Забавен надпис на автомобил с пловдивска регистрация предизвика ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).