Несъстоятелен сигнал за неизгоден договор в УМБАЛ "Св.Георги", от там го обориха

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
20:47 / 25.06.2013
4709
От БСП разпространиха прессъобщение, в което се казва, че до народния представител Илия Баташки е изпратен сигнал, според който УМБАЛ "Св.Георги" бива ощетявана от неизгоден договор.

Става въпрос за договор с фирма "Електро Мед България" ЕООД, с който се ощетява бюджета на здравното заведение в размер на 1,3 млн. лева. Според сигнала договорът е сключен през май и се отнася до доставката на 800 броя еднокухинни кардеостимулатори. Единичната цена е 2400 лева. Същата фирма е доставяла същите консумативи на същия производител и по предишен договор, който е изтекъл през май 2013.

В него единична стойност на еднокухинни кардеостимулатори е била 1580 лева. Разликата за една година е 656 000 лева минус за бюджета на Университетска болница, пише в сигнала.

От Болницата веднага реагираха на несъстоятелните твърдения за ощетяване на болницата и изпратиха позицията си:

Във връзка с изнесените от народния представител доц. Илия Баташки твърдения в медиите, че ръководството на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД е сключило договор с фирма "Електро Мед България" ЕООД, с който се ощетява бюджета на здравното заведение в размер на 1,3 млн. лв., информираме обществеността за следното:

За възлагане на обществената поръчка е подготвена, оповестена и проведена най-тежката процедура по ЗОП, с която се гарантира необходимата прозрачност и полза за лечебното заведение и неговите пациенти.
Договорът за закупуване на кардиостимулатори не ощетява лечебното заведение, нито ощетява неговия персонал или неговите пациенти, тъй като е сключен в рамките на утвърдените от НЗОК цени.

Обществеността следва да знае, че кардиостимулаторите се заплащат от бюджета на НЗОК, а не със собствени средства на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД което автоматично изключва възможността за възникване на финансова щета.

Ръководството във всеки един момент има готовност да предостави всички данни и документи по провеждане на процедурата на компетентните проверяващи органи, в т.ч. на икономическа полиция или прокуратура, защото е сигурно в действията си и в спазването на Закона за обществените поръчки.

Избрана е икономически най-изгодната оферта без отклонения от методиката за оценка по ЗОП, като до оценка на офертите са допуснати всички фирми, които са заявили интерес за участие.

Законът за обществените поръчки задължава лечебното заведение да сключи договор с оценения най-високо и класиран на първо място участник, като ЗОП не предоставя възможност на лечебното заведение, по какъвто и да е начин да влияе върху размера на предложените цени, нито да изисква от кандидатите да се придържат към цените, които са оферирали няколко години по-рано.

Нарушение би било прекратяването на процедура извън основанията, изрично посочени в Закона за обществените поръчки.

Ръководството не може да се ангажира да коментира промените в пазара на цените на медицинските изделия.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените
Затварят улици в Пловдив заради шествието на феновете на Ботев
Ясен е и третият хедлайнер на Hills of Rock


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).