Неочаквани препятствия пред проекта за водоснабдяване от "Въча"

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
14:11 / 10.02.2021
6649
Експертният съвет към Областна администрация не прие представените предпроектни проучвания за водоснабдяване от каскада "Доспат - Въча". Двама представители на институции гласуваха с "приема се", 6 - "въздържал се", 14 - "не се приема", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Неочаквани и непредвидени препятствия пред представените варианти изскочиха по време на обсъждането. Оказа се, че проектантският екип не е провел съгласувателни процедури с ВЕЦ и НЕК, а в представените варианти дори няма посочени места за водовземане. 

Хидроинженерът Красимир Димов от ВЕЦ съобщи, че никой от проектантският екип не ги е питал за особеностите на техните съоръжения. Те случайно са разбрали от колегите си от "Язовири и каскади", че миналата година израелски специалисти са правили оглед в района на Кричим и са взимали проби. Димов предложи като по-удачен вариант да се направи водовземане от яз. "Кричим", но предупреди, че при заустването му Пловдив автоматично ще остане без вода. 

Каскадата "Доспат - Въча" е проектирана за енергийни нужди. В прединвестиционните проучвания за водоснабдяването на Пловдив никъде не се споменава, че каскадата е стратегически обект и дейностите са от изключително голямо значение за националната сигурност. "Питейното водоснабдяване е с приоритет, но в никакъв случай не може да се поставя под въпрос енергийната система в страната", заяви представителката на НЕК Ванова. 

Недялко Ангелов от Министерство на енергетиката допълни, че проблемът е от законово естество, тъй като целта на каскадата е да произвежда ток съгласно изискванията на Закона за водата. С Решение №1 се разрешават 67 милиона кубика годишно за Пловдив, а с Решение №2 - 198 кубика годишно за Пловдив и Хасково, но след производството на енергия.

Plovdiv24.bg излъчи на живо заседанието на експертния съвет. Ако желаете да бъдете уведомени при бъдещи излъчвания на живо, абонирайте се за нашия канал в Youtube Plovdiv24.bg или ни последвайте във Фейсбук: Plovdiv24.bg новини.


Виж коментарите (0)

Още по темата (75):
19.01.2024 Илия Зюмбилев: Голяма част от водоизточниците по поречието на Марица имат отклонения в качествата на питейната вода
20.04.2023 Водоснабдяването на Пловдив от "Доспат - Въча" става национален обект
20.04.2023 Министър в Пловдив заради проекта "Въча"
19.04.2023 Министър Шишков идва в Пловдив заради проекта "Въча"
15.01.2023 Ако вземем вода от това място: Няма да горят бойлери и перални, кожата и косата няма да се увреждат
16.02.2021 Каназирева отговаря на кмета защо Експертният съвет не прие прединвестиционните проучвания по проекта "Въча"
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).