Необичайна гледка във водите на река Марица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:23 / 04.10.2022
15693
На интересна гледка във водите на Марица се натъкна редовен читател на Plovdiv24.bg. Семейство бели лебеди плуват близо до Университета по хранителни технологии.

Не е много често срещано лебеди на плуват по реката. В повечето случаи се виждат различни видове патици. В началото на годината обаче беше видяно цяло ято от красивите птици, които презимуваха между 4-тия и 9-тия км на Марица.

Лебедите са най-едрият род птици в семейство Патицови. Тежат между 3 и 15 кг. Нямат изразен полов диморфизъм. Оперението им е едноцветно или двуцветно, предимно в черно и бяло. Младите птици са светлосиви с кафеникав оттенък. Шията им е дълга и тънка. Не се гмуркат, но плуват много добре. Крилете са дълги и тесни. Летят добре, бързо и стремително. Живеят по двойки, понякога извън размножителния период образуват ята, смесени понякога с други видове. Хранят се с растителна и животинска храна, която търси на дълбочина до метър, метър и половина. Продължителността на живота им е забележителна, има сведения за лебеди, прехвърлили петдесетгодишна възраст.

Те са моногамни птици, като двойките често остават заедно за цял живот. В България всичките представители на рода са защитени от закона.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си
Кой е с предимство и защо?
Адвокат от Пловдив: Главчев не е селски кмет, за да подписва това...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).