Нашествие на хлебарки в северната част на Пловдив

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
21:49 / 22.07.2023
6120
След подадени сигнали от читатели на Plovdiv24.bg за нашествие на хлебарки в "Кършияка" се свързахме с директора на ОП "Дезинфекционна станция" - Петя Дингилева, за да я попитаме на какво се дължи свръхпопулацията на вредителите в района и как трябва да реагират жителите на застрашените райони.

От нея получихме следния отговор: "Не сме получили ние такъв сигнал. Аз трябва да видя, че има такава популация и тогава мога да ви дам отговор, някакъв конкретен".

За това какво трябва да направят гражданите, за да бъде напръскана дадена площ, г-жа Дингилева също отговори доста обрано: "То много зависи дали е общинско, или частен имот. Ако е частен  имот, обажда се, дава се заявка, определя се часа и така. При общинска собственост отиваме, установяваме, че има вредител и предприемаме мерки".

Така, не можахме да извлечем необходимата за гражданите информация, но пък разбрахме нещо доста съществено: Няма практика за периодично рутинно пръскане в Пловдив, каквато има за комарите, например.

"Не се извършва, само в сградите при наличие на такива, а навън не се пръска срещу хлебарки", сподели тя. 

Може би точно това обяснява нашествието на хлебарки в кв. "Кършияка". Липсата на редовен график за пръскане.

Въпреки че тези вредители са сравнително по-скорошен преселник по нашите земи, популацията им се множи със сериозни темпове, а за разлика от комара те еволюират и се влияят доста по-слабо от каквито и да е пестициди. Хлебарките не са просто една грозна гледка, а преносител на зарази, сред които и хепатит. За да разберем повече за вредите от хлебарките се свързахме с екстерминаторът Грета Добрева. 

"Чревното разстройство, асмата и алергиите са най-честите проблеми при контакт с хлебарки. Доста е сложно. Хлебарките са един от най-сериозните преносители на Хепатит А. В момента даже дървениците причиняват по-скоро реакции на кожно-алергична основа, докато хлебарките даже разнасят болести, които са много по-сериозни. Ако се изпуснат във времето е опасно", коментира екстерминаторът.

От Plovdiv24.bg призоваваме ОП "Дезинфекционна станция" към незабавни мерки в съответния район и осмисляне на възможността за изготвяне на редовен график за дезинсекция на хлебарките в града.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Вижте какво сервираха в Пловдив
Ужасно начало на съботния ден в Пловдив!
Бебето чака бебе другия месец
Шофьор: В час пик тук е страшно!
Заради събора "Прослав" пее и танцува" ограничават движението в ч...
Най-отровните паяци, влечуги и други екзотични животни на уникалн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).