Наш шофьор от Белгия: Плащат ни по-малко, отколкото на местните!

Автор: Диана Бикова
Коментари (47)
10:35 / 16.08.2020
20098
Български шофьор, който работи в белгийския град Антверпен, потърси редакцията на Plovdiv24.bg, за да се оплаче от дискриминация. 

Човекът работи като шофьор вече 7 години. Отначало бил при български работодатели, а преди 2 г. успял да се прехвърли на белгийски договор в белгийска компания. Наскоро в същата фирма започнал работа негов приятел българин и научил, че шофьорите чужденци /българи, румънци и поляци/ получат от 600 до 1000 евро по-малко от белгийските си колеги, въпреки че вършат една и съща работа и работят по 15 часа всеки ден. 

Ощетеният шофьор отишъл при белгийските синдикати с всички документи. "Имам доказателства, че съм работил, че спя в камиона и че ми се плаща, че спя в камиона. Като всеки български колега, който е с белгийски договор, плащам данъци в Белгия. Аз съм осигурен там, плащам си таксите, имам статут на белгийски гражданин. Казах на синдикатите, че могат да проверят в нашата фирма заплатите и да видят, че разликата е огромна. Те казват: "Нищо не можем да направим" и отхвърлиха молбата" - разказа той. 

По думите му, синдикатите не искат да разберат, че "патронът е расист от тая гледна точка". 

"Непрекъснато алармираме, че има проблем с българските шофьори в чужбина. Те работят по 15 часа, а заплатите им са по-ниски от възнагражденията на местните. Подобни случаи има не само в Белгия, а и в Германия" - коментира казуса през репортер на Plovdiv24.bg изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. Според него, единствените които могат да се намесят в такива случаи, са синдикатите. Арабаджиев пое ангажимент чрез сродни организации да се уведомят официално белгийския профсъюз за конкретния казус.

Виж коментарите (47)
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).