Най-големият работодател в Пловдив вдига заплатите

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
09:20 / 16.03.2022
76252
Заплатите на работещите във всички звена на община Пловдив ще бъдат повишени средно с 10 процента, а за служителите на ОП "Градини и паркове" е предвидено увеличение средно с 15%. По-високите заплати ще влязат в сила от 1 април 2022 г. Това стана ясно след среща с представители на местната власт, съобщи за Plovdiv24.bg областният координатор на КНСБ - Пловдив Боян Бойкински.

На срещата са обсъдени параметрите на общинския проектобюджет, който предстои да бъде подложен на обществено обсъждане и впоследствие гласуван от Общинския съвет на Пловдив. 

Възнагражденията на служителите в общинската администрация ще бъдат повишени средно с десет процента, считано от 01.04.2022 г. Критерият за определяне индивидуалните размери на увеличението ще бъде поставената оценка на всеки служител на база проведената атестационна процедура. Във връзка с това увеличение трябва да се посочи, че то няма да бъде обвързвано със съкращение на персонала. Повишението на заплатите става факт благодарение на постигнатия преходен остатък в общинския бюджет за изминалата 2021 г., както и приходите от местни дейности.

Възнагражденията на работещите във всички шест района на община Пловдив ще бъдат повишени средно с десет процента, считано от 01.04.2022 г.

Относно възнагражденията на работещите в общинските предприятия на град Пловдив и Пловдивски общински инспекторат - те също ще бъдат увеличени средно с десет процента, считано от 01.04.2022г. Единственото изключение при увеличението на възнагражденията, което ще се допусне е за работещите в ОП "Градини и паркове" – Пловдив, където увеличението ще бъде средно с петнадесет процента, като източници на финансиране са местни приходи и събираната такса смет.

Причина за това изключение е ниското ниво на заплащане и трудностите за набиране на работна ръка. Местната власт предвижда съкращаване на щата в част от общинските предприятия, като предстои да бъдат съкратени единствено незаети щатни бройки. Съкращение на работещи служители не се предвижда.

На срещата бе обсъден и въпросът за трудовите възнаграждения на работещите в детско и училищно здравеопазване в община Пловдив. Предстои след приемане на проектобюджета на общината да бъдат актуализирани и техните възнаграждения. Процентът за увеличение на заплатите на тази категория работещи ще бъде средно петнадесет процента.

Относно работещите в социалната сфера - от 01.01.2022 годината, с влизане в сила на Наредбата за стандартите за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет, възнаграждения им вече са актуализирани, съгласно изискванията на наредбата.

След предстоящото повишаване на минималната работна заплата от 01.04.2022 година и ролята й на база за изчисляване на трудовите възнаграждения на тези служители, се предвижда ново актуализиране. Средствата за това предстоящо ново увеличение са предвидени в проектобюджета.

Припомняме, че община Пловдив на практика е най-големият работодател с почти 10 000 служители.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).