Над 5200 ученици от Пловдив и областта ще се явят на зрелостни изпити

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:18 / 19.05.2015
2679
Над 5200 ученици от Пловдив и областта ще се явят на държавни зрелостни изпити. Това каза началникът на Регионалния инспекторат по образование Иванка Киркова. На първия държавен зрелостен изпит утре ще се явят 5206 зрелостници. Почти същият е и броят на учениците, които ще положат изпит по "Български език" след седми клас, т.нар. външно оценяване. 

Матурата за дванайсетокласниците започва в 8.00 часа, а седмокласниците започват в 10.00. Желаещите да продължат образованието си в някоя от елитните гимназии в града или областта ще положат изпита в собственото си училище, а зрелостниците са организирани в т.нар. центрове, които са основно професионални гимназии и СОУ-та. В много малко училища ще има и от двата изпита. 

''Такъв е случаят с ''Братя Миладинови'', но училището разполага с две сгради и вече успешно няколко години се справя по този модел'', уточни Киркова. 

В класните стаи, където завършващите 12 клас ще държат матура, ще има видеонаблюдение. Вторият държавен зрелостен изпит по математика за 7 клас е на 22 май. Най-голям е процентът на учениците, които са избрали за втора матура предметите "Биология и здравно образование", "Английски език" и "География и икономика". 

Доста по-малко са желаещите за дисциплините "Математика", "История" и други. Иванка Киркова уточни, че на изпита утре седмокласниците ще пишат със син химикал, а зрелостниците - с черен. 

''Добре е родители и учениците, които полагат изпити, да не носят мобилна техника или тя да бъде изключена и предадена на квесторите, които ще я поискат. Това е превантивна мярка. Дори да не се използва понякога може да изиграе лоша шега. Така че съветвам родителите, особено на седмокласниците, да се погрижат за мобилната техника, тъй като там, разбираемо е, учениците са по-малки и понякога не могат да предположат за рисковете, които има при тях'', каза Киркова. 

Тя добави, че е много важно, когато дойде времето за попълване на заявленията за кандидатстване по Наредба 11, седмокласниците да не забравят да поставят на първо място училището и специалността, в която искат да учат, т.е. приоритетно да подреждат желаните от тях специалности. 

''Нека да посочат повече. Има място във формуляра. За да имат шанс на второ класиране, ако не са приети, да се качат нагоре в желанията си, т.е. да се доближат възможно най-много до първото си желание. Това е много важно'', обясни началникът на РИО - Пловдив. 

Важно е учениците да посочват повече училища с повече специалности. Това ще даде възможност на ученици, които са със среден успех или с по-нисък, да попаднат в класирането, а не да бъдат изхвърлени автоматично.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (30):
24.08.2015 Пускат родители на матурите
13.08.2015 Искат забрана за тоалетна и интернет на матурите
12.08.2015 Прокуратурата: Продажбата на отговори на матурите не е престъпление
25.06.2015 Ето кои са най-предпочитаните училища в Пловдив след 7 клас!
13.06.2015 Ето кои училища в Пловдив се представиха най-добре на матурите
12.06.2015 Танев: Революционна промяна във формата на матурите няма да има
Още новини от Новини от Пловдив:
Гръмотевици раздират небето над Пловдив, порой се излива над град...
Живеещите на тази улица в Пловдив пропищяха: Аман вече!
Първи кадри от мястото на инцидента между мотор и камион в Пловди...
Георги Георгиев и Деница Николова: Околовръстното на Пловдив е пр...
Христо Радков пред Plovdiv24.bg: Глобите на шофьорите от последни...
Сигнал: Голяма нередност на матурата по английски


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).