Над 200 души в Пловдив се преброиха онлайн за няколко часа

Автор: Диана Бикова
Коментари (7)
18:54 / 07.09.2021
5619
Целта на преброяването е да получим актуални данни за броя на населението и характеристиките на самото население. Освен населението, обект на преброяването са жилищата и сградите, в които живеят хора, както и нежилищните сгради с жилища, където към критичния момент се намират хора, които обичайно пребивават там. На база събраната информация се правят различни политики на различни нива - социален, икономически и т.н. план, например колко детски градини ще има, заяви в интервю за Plovdiv24.bg директорът на Териториално статистическо бюро - Юг Кристина Захариева. 

От старта на електронното преброяване в полунощ на 7 септември до обяд в цялата страна са се преброили малко над 3000 души за страната, а в Пловдив - над 200, каза Валентин Точев - отговорник за преброяването за Пловдивска област. Онлайн преброяването продължава до 17 септември включително, а от 18 септември до 3 октомври е конвенционалното хартиено преброяване.

Информацията в електронната карта може да се коригира преди да е генериран уникалния 15-цифров код. След това не може. 

Един човек може да направи преброяване и на други хора, като е необходимо да се направи нова регистрация за всяко домакинство/жилище.

Лицата над 18 г., които нямат самостоятелен бюджет, а споделят общ бюджет с други хора, не са отделни домакинства. 

Лицата, които живеят, учат или работят в чужда страна повече от 12 месеца, се преброяват в страната по местопребиваване, а не в България. 

Новото в анкетната карта е въпрос 24, който е актуален за Европа и света, е за достъпна среда за хора с увреждания. Другата важна тема касае енергийната ефективност и дали се ползва енергия от възобновяеми източни. Има и чувствителни въпроси, на които гражданите могат да маркират "не желая да отговоря". Ако някой придружител си позволи да окаже натиск или да насочи гражданин да подаде информация в определена насока, гражданинът трябва незабавно да позвъни в колцентъра на НСИ.  

Населението се преброява по адрес на местоживеене, независимо дали хората са под наем и дали в личните им документи е отразен актуалният адрес. Според предварителните разчети, около 50% ще се преброят електронно, но очакванията са за доста по-висок процент, тъй като според данни от миналата година около 70% от населението в областта имат компютри и интернет.

Моментната снимка на жилищния и сграден фонд ще покаже колко изоставени къщи има в малките населени места. Предварително е събрана геореферирана информация за всяка сграда и така е направен национален регистър на сградите и жилищата, който ще бъде предоставен безплатно на общините да го развиват, обогатяват и т.н. Става въпрос за местата, където липсва електронен кадастър. Така сградите в населени места, в които няма улици и номера, ще бъдат обходени посредством джипиес система. 

Преброяването се извършва във всички държави в ЕС през 2021 г. Има вероятност някой да не желае да се преброи, но подлежи на санкция. На чувствителните въпроси е дадена възможност с отговор "не желая да отговоря". Не се очакват проблеми в мултиетническите квартали, тъй като в процеса са ангажирани неформални лидери и учители, които работят с деца от малцинствата.

До края на годината трябва да се обявят данните за населението по пол и възраст по общини, а до края на 2022 г. цялата информация ще бъде публично достояние по области. 

Цялото интервю с Кристина Захариева и Валентин Точев гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (7)

Още по темата (128):
26.04.2024 Топим се с десет души на час
21.03.2024 Пловдив расте на запад и юг, поне 385 736 души живеят в града
03.10.2023 НСИ преброи 1428 гей двойки в България
02.10.2023 Бивш вицепремиер прогнозира: Нацията ни върви към математическо изчезване
23.06.2023 Област Пловдив е с най-населени жилища
15.06.2023 Икономист: Легенда е, че населението на Пловдив се увеличава
Още новини от Новини от Пловдив:
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).