НБ "Иван Вазов" с редица инициативи, посветени на своя патрон

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:26 / 08.06.2020
1512
През 2020 г. се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов. Времето от 1880 до 1886 г. Патриарха на българската литература прекарва в Пловдив. Това е един от най-активните и силни негови периоди – депутат е в Областното народно събрание на Източна Румелия, председател е на Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание "Наука“, заедно с Константин Величков редактират вестник "Народний глас“, издават първото чисто литературно списание "Зора“ и книгата "Българска христоматия“, чрез която запознават читателите със сто наши и чужди автори…

В Пловдив Вазов пише "Епопея на забравените“, "Немили-недраги“, "Чичовци“, стихотворенията "Българският език“, "Новото гробище на Сливница“, разказът "Иде ли?“ и др. Неслучайно Народната библиотека в Пловдив носи неговото име.

По повод 170-годишнината и независимо от необичайните обстоятелства НБ “Иван Вазов“ набеляза редица инициативи, посветени на своя патрон.

Началото се поставя с експонирането на изложба, посветена на най-четената българска книга – романа "Под игото“. Тя е създадена през 2019 г. по повод 125-годишнината от написването му и е любезно предоставена на библиотеката от Къща музей "Иван Вазов“ – Сопот. Изложбата съдържа 15 табла и проследява творческата история на романа, показва различни издания, представя прототипите на героите и т.н. Цитирани са книги и статии на литературни критици и познавачи на творчеството на Иван Вазов. Подредбата на таблата е тематична и има своя логика.

Изложбата ще може да бъде видяна от 9 до 30 юни 2020 г. във фоайе "Изкуствотека" на втория етаж на НБ "Иван Вазов“ – Пловдив.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).