Музиканти от висша класа пристигат от цял свят в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:28 / 21.04.2016
2363
Париж, Буенос Айрес, Лондон, Хюстън, Дюселдорф, Остин, са част от точките по земното кълбо, откъдето пристигат световноизвестни артисти за пролетното издание на VII Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща". Форумът, носител на сертификата за качество "Европейски фестивал 2015 - 2016" на Европейската фестивална асоциация, отново ще зарадва своите почитатели с концерти на български и чуждестранни музиканти от най-висок ранг.

Още на откриването на фестивала на 14 май на сцената на ГДК "Борис Христов" ще имаме щастието да посрещнем чествания в цял свят Орлин Анастасов, сочен за Бас номер 1 днес, наследник на легендарния Николай Гяуров, в партньорство с изтъкнатия пианист Никола Таков - професор в Парижката консерватория, и с новото вокално откритие сопрана Ралица Ралинова - носителка на множество награди от международни и национални конкурси. Този концерт включва и едно специално участие - прочутия Хор на пловдивските момчета с диригент Милка Толедова, който тази година празнува 40-годишния си юбилей. 

Фестивалът лансира две звездни сценични срещи - тази на именития български виолончелист Станимир Тодоров - водач на виолончелите в един от най-реномираните оперни театри в света - "Театро Колон" в Буенос Айрес , и пианиста Виктор Вълков (носител на златен медал от конкурса Ню Орлийнс Пиано Компетишън - САЩ). Другото партньорство, очаквано с огромно нетърпение от меломаните, е на двама знаменити наши музиканти - Евгени Божанов (пиано), лауреат на конкурсите "Кралица Елизабет", "Ван Клайбърн", "Фредерик Шопен", и Светлин Русев (цигулка) - концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио. Двете дуа за първи път се събират заедно на подиума, и то именно в "Дни на музиката в Балабановата къща"! 

400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир ще бъде отбелязана с концерт на бароков ансамбъл Mixtet и прекрасното сопрано Евгения Ралчева, изпълняващи музика от времето на великия Бард, с участието на блестящия актьор от Народния театър "Иван Вазов" Валентин Ганев и видния преводач от английски език, поет и изследовател на творчеството на Шекспир - проф. д-р Александър Шурбанов.

Превърналият се в традиция Голям детски концерт IV, който ще се проведе отново пред очите на целия град, на Римския стадион, ще представи на откритата си сцена популярните и обичани младежки състави - Оркестъра на НУМТИ "Добрин Петков", с диригент доц. Пламен Първанов, и Народния оркестър на АМТИИ, с диригент проф. Костадин Бураджиев.

Харизматичният оркестров водач Йордан Камджалов ще бъде гост-диригент на Оркестъра на Държавна опера - Пловдив, в чиято програма ще гастролира като солист пианистката със световна кариера Пламена Мангова - лауреат на конкурса "Кралица Елизабет" в Брюксел.

Филип Купер - първи кларинетист на Националния оркестър на Франция, именитата цигуларка проф. Стойка Миланова - лауреат на конкурсите "Кралица Елизабет" и "Карл Флеш", Ейда Джоунс - първи флейтист на Austin Lyric Opera и на оркестъра на Victoria Bach Festival - САЩ, Вангел Тангъров - първи кларинетист на Austin Lyric Opera, Mid - Texas Symphony, Victoria Symphony, Екатерина Тангърова - пиано, са сред майсторите на камерното музициране, които ще вземат участие в "Дни на музиката в Балабановата къща". Под тяхното респектиращо ръководство ще се проведат и ежегодните "Музикартисимо майсторски класове".

В рамките на пролетното издание на фестивала ще се открие изложбата на Христина Скечъл /САЩ/ "Изкуство с тийнейджърски дух", представяща ранното творчество на една успяла българка зад океана.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Фондация "Америка за България", Община "Пловдив", Общински институт "Старинен Пловдив", Министерство на културата" и др.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).