Мъжът с уникалната операция в Пловдив се наранил, докато опитвал да ремонтира покрива на съседка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
14:27 / 26.07.2016
17984
Вчера в УМБАЛ "Свети Георги" бе извършена уникалната за цяла Южна България разширена операция за анатомично възстановяване на счупена тазобедрена става.

Оперираният мъж е Драган Билев на 51 години и живее в село Брестовица. Работи като чистач в местното кметство. Травмата си получава в събота при падане от 7-метрова височина, докато се опитвал да ремонтира покрива на своя съседка. В следствие на инцидента чупи таз, дясна ръка, лопатка и има травма на главата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"В такива случаи не се предприема опериране по спешност, защото при три счупвания, както е при Драган, загубата на кръв достига до 2,5 литра, а в човешкия организъм има общо 5", коментира д-р Иван Чирпъков, ръководител на смесения екип, извършил манипулацията.

Самата интервенция включва фиксиране на фрактурата на таза с плака през илиоингвинален достъп - непосредствено под бедрените кръвоносни съдове, които са по-големи и правят операцията рискова.

"Утре ще бъде свален дренажът на пациента и се надяваме да започне да прави опити да сяда, като в първият месец не трябва да прави големи натоварвания. Тази операция дава възможност за по-скорошно движение, но Драган има счупена ръка и не може да държи патерици, съответно и да се движи ", съобщи проф. Ставрев.

В следващите 6 месеца 51-годишният мъж не трябва да стъпва на десния си крак, за да се предотврати некроза в главата, в следствие на травмата

С тази операция се забавя развитието на коксартрозата на пациента в следващите 10 години. А поставените плаки ще спомогнат при евентуална по-нататъшна операция за поставяне на изкуствена става. Спестява му и приковаване към болничното легло в продължение на 45-60 дни.

За момента Драган се чувства добре, а за неговите грижи помага майка му.


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Шефката на Стария град стана професор по стенопис
Иван Петков: Трябва да стимулираме младите семейства, за да се сп...
През целия юни в Пловдив продължава кампанията за събиране на едр...
Пепа Деведжиева, "Синя България": Гласувайте за някой различен, з...
Клиент: Преведох пари към собствената си сметка, а банката ми удъ...
Щурo и незабравимо събитие предстои край Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).