Мъжка седмица на модата ще се проведе през януари в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:49 / 02.11.2009
1505
Десет седмици на модата ще се проведат през следващата година в София, Пловдив, Варна и Бургас. Календарът започва с Мъжката седмица на модата, която ще се проведе от 28 януари до 3 февруари в Пловдив. Това каза Надя Вълева - председател на Националната камара за мода. „Пловдив е избран и утвърден като трета световна локация за мъжка мода. Пловдив застава редом до Милано и Париж в мъжката мода. Това беше гласувано и прието от експертния съвет за мода към община Пловдив. Зам.-кметът по култура също го подкрепи", обясни Вълева.

Тя посочи, че информацията все още не е публикувана в световния моден календар, но това ще се случи през следващата седмица. Според Вълева тази инициатива представлява съхраняване и утвърждаване на европейските иновативни стъпки в развитието на модата. Модни къщи, които работят в областта на мъжката мода и нямат смелост все още да се появят на световните подиуми, могат да го направят като интродукция по време на мъжката седмица на модата в Пловдив, уточни тя.

На въпрос - какви тенденции се наблюдават при колекциите за сезон пролет-лято на българските дизайнери, Вълева отговори, че най-важното, е, че българските дизайнери и модни марки са започнали да осъзнават, че колекциите пролет-лято не трябва да се представят януари, февруари и март, т.е. точно преди началото на сезона. Те трябва да бъдат промотирани половин година напред. „Започнахме да отбелязваме и отчитаме доста осезателно тази промяна. Това, което се продава, се продава през сезона, но те започват да подготвят колекции сезон напред", обясни Вълева. По думите й дизайнерите започват да въвеждат много смело свой собствен почерк в избора на материи, фирмени аксесоари с логото на българските марки, индивидуални, автентични кройки.

„Най-авторитетен ще стане подиумът, след като се получи промяната в медийното отношение и държавната подкрепа. Много е важно медиите да си променят отношението и дизайнерите да добият смелост. И модата може да стане достойна визитка на България, както музиката и спортът", заключи Вълева.

Източник: агенция "Фокус"

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кръщават алея в Пловдив на името на Милчо Левиев
Горан Благоев: Николай Пловдивски в един момент може да каже "Гла...
РЗИ: Семейство от Пловдив е с коклюш
Прокуратурата проверява шофьорче, карало със 170 км/ч по Асеновгр...
Още едно бижу заблестя в Пловдив
Пловдивската журналистика осиротя! Загубихме голямо име


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).