Момиче заприлича на бременна, пловдивски хирурзи й извадиха 7 кг киста

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:00 / 11.08.2016
3913
Киста колкото детска топка отстраниха от яйчника на 12-годишна в клиниката по детска хирургия на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Детето е от село близо до града. Според лекарите става въпрос за вродена киста, която през пубертета е започнала да нараства. 

Първоначално родителите мислели, че дъщеря им пълнее, но за 5-6 месеца коремът й станал огромен и заприличила на бременна. Не можела да се наведе напред и седяла принудително назад. Скенерът показал наличие на огромно образувание, което се оказало доброкачествено. 

"Тежеше близо 7 кг. От него извадихме 5 литра течност. Операцията беше сложна, тъй като работехме в областта на важни кръвоносни съдове. Трудно успяхме да освободим яйчника от кистата и да го запазим", коментира шефът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова. 

Тя е категорична, че детеродните функции на малката пациентка са напълно запазени. За седмица момиченцето ще се възстанови напълно. Има риск впоследствие да се появи киста и на втория яйчник, затова лекарите са препоръчали на семейството да наблюдават дъщеря си и да я водят редовно на прегледи. 

Според проф. Стефанова случаите на вродени яйчникови кисти зачестяват. В детска възраст няма оплаквания и те обикновено не се откриват. В периода на хормоналното съзряване обаче образуванията нарастват, появява се тъпа болка в долната част на корема и чувство на тежест. 

Съществува реален риск от спукване на кистата и кръвоизлив, затова още при първите симптоми трябва да се потърси медицинска помощ. Спешна интервенция се налага при висока температура, гадене, повръщане и силна болка. 

При такива състояния лекарите от детската хирургична клиника на УМБАЛ "Св. Георги" невинаги успяват да съхранят яйчника.


Източник: в. "24 часа"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Шеметен първи юни, нови обекти и единствен по рода си MakeUp Mast...
Дебора минути преди делото: Готова съм психически за разпита
Борислав Инчев, "Синя България": Трябват стимули за старите бълга...
Прочетете това и пак си помислете дали ще запалите цигара
В Пловдив започва по същество делото "Дебора"
Арменското училище в Пловдив чества 190 години


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).