Много опасно пловдивчанче с BMW шпори край града

Автор: Георги Василев
Коментари (43)
09:31 / 20.08.2020
23303
Млад пловдивчанин с двугодишен стаж зад волана на лек автомобил BMW 320 изправи жителите на Калояново на нокти с умопомрачителното си шофиране из улиците на населеното място, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Преди дни той беше санкциониран от съда с 1000 лева глоба и отнемане на книжката за 3 месеца.

Младежът взел книжка на 26 септември 2018 г. и вместо километри стаж, започнал да трупа нарушения на пътя – за загуба на контрол на автомобила и причиняване на ПТП с материални щети, за неправилно движение по пътя (превъртане на гуми и форсиране на двигателя). Въпреки че бил глобяван, това не успяло да го превъзпита и да промени поведението му.

Поредното безумие извършил в село Калояново на 16 май. Обвиняемият шпорил, а до него се возил негов приятел. По това време центърът на селото бил оживен – минавали пешеходци, малки деца, велосипедисти, както и други автомобили. Младежът отишъл до павилион за сладолед, като се движел по главния път Калояново – Хисаря. Обвиняемият правел дрифтове по пътя, в резултат на което и от високата скорост, автомобилът му се въртял на няколко пъти.

По същото това време мъж и жена от Хисаря пристигнали в Калояново с лек автомобил "Сеат Толедо“. Паркирали колата на центъра на селото. Мъжът отишъл на зъболекар, а жената го чакала в колата.

Изведнъж свидетелката чула силен, мощен рев от двигател на автомобил, след което видяла БМВ-то управлявано от обвиняемия да излиза от една от страничните улици и на няколко пъти да се върти на главния път. Тя се притеснила и уплашила, понеже наоколо имало хора, включително и малки деца, а автомобилът, управляван от обвиняемия, се въртял силно и мощно. Жената си помислила, че ще удари и нейната кола.

Действията на обвиняемия се повторили след няколко минути, като отново направил няколко дрифта на същото място и на два пъти потеглил с висока скорост. Всички хора наоколо били изплашени и учудени, като някои от тях дори се прекръстили.

Тези действия на обвиняемия били възприети и от мъжа, който излизал от зъболекарския кабинет, точно в момента, в който младежът започнал да прави дрифтове по главния път. Свидетелят  също чул силният звук от форсирането на двигателя и пищенето на гуми от автомобила на обвиняемия.

Възмутени от случилото се, гражданите със сеата  веднага подали сигнал до органите на полицията. Униформените установили обвиняемия, който признал за дрифтовете. Той бил отведен в сградата на РУ – Хисаря, където бил задържан и поличул акт. По случая било образувано бързо производство.

По-късно бил изправен пред съда. Тъй като веднага признал всичко и направил чистосърдечни самопризнания, магистратите му отредили само 1000 лева глоба и му взели книжката за 3 месеца.

Съдебното решение подлежи на обжалване.

Полицията написала на момчето акт по чл 5. от ЗдвП:

Чл. 5. (1) Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди;

Магистратите сметнали, че това е престъпление по Чл. 325 от НК:

Чл. 325: Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, извършено при управляване на моторно превозно средство, наказанието е лишаване от свобода до три години и лишаване от право.

Според практиката в подобни случаи би следвало да се наложи глоба по Чл. 175а от ЗдвП:

Чл. 175а. Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок 12 месеца и глоба 3000 лв. водач, който организира или участва в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване, или ги ползва за други цели, освен в съответствие с тяхното предназначение за превоз на хора и товари.

(2) За повторно нарушение по ал. 1 наказанието е лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок от три години и глоба 5000 лв.

Виж коментарите (43)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).