Ммм, на Бунарджика замирисва много вкусно!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:00 / 26.09.2018
6487
Най-добрите кулинарки от село Белащица ще покажат майсторство в приготвянето на милинки, баница със спанак, сладко руло и белащенски сармички днес на Фермерския пазар на Бунарджика в Пловдив. Гастрономическият акцент в представянето на майсторките от пенсионерския клуб в селото са баничките "катенки", известни още като "тикалници". "Те се приготвят с точени кори и пълнеж от сирене, след което се пържат в сгорещена свинска мас", обясни секретарят на читалище "Просвета – 1929 г." в с. Белащица Магдалена Димитрова.

Тикалникът /от тикла/ е типично родопско ястие, мигрирало в района на първия вилен пояс на парк "Родопи" благодарение на преселниците от селата Гълъбово и Яврово. Те идват в района в годините след Освобождението и пренасят типичното за планината тестено ястие, което в други землища на Родопите се нарича "рогатник" или "гьозлеме" /от гьоз – кръг/. Разновидност на ястието са и т. нар. "тенурки", при които корите се намазват с масло. Сгънати под формата на плик се пекат върху плочата на печката и се поднасят обилно поръсени със захар.

Родопската кулинарна традиция продължава и с традиционните за селото белащенски сармички, прочути с големината си на миниатюрни хапки. Вкусът им е много различен от този на традиционните заради добавянето на кимион и черен пипер, казва Магдалена Димитрова. Някои белащенски домакини добавят допълнителен екзотичен аромат, като поставят дафинови листа между редовете.

Една от жените в пенсионерския клуб – бившата сладкарка Василка, ще представи пред посетителите на Фермерския пазар своето сладко руло, приготвяно по стара рецепта от средата на миналия век. Кулинарките от Белащица ще донесат и кошници, пълни с типични за сезона и района на селото есенни плодове.

Любопитните към родопските секрети на белащенската кухня са добре дошли на алеята в парк "Бунарджика", където от 16 до 20 часа ще се проведе традиционният Фермерски пазар, а участието на майсторките от Белащица е предвидено за 18 часа, съобщи Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията е инициатор на събитието "Селски вкусове в града – Белащица", заедно с партньорите от Фермерския пазар. Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Заради непрекъснат тормоз в Пловдив жена предоставя спалнята си н...
Пловдивчанка се възмути от мръсотията в градския транспорт
Водачите на листите на "БСП за България" откриха предизборния си ...
Страхотен кадър показва аристократичен Пловдив отпреди 70 години
Шофьор сътвори поредната глупост заради "Бермудския триъгълник" н...
Пловдивски район се подготвя за сериозни ремонти за 350 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).