Младите семейства доминанти на пазара на недвижими имоти в Пловдив! Вижте какво правят чужденците

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:30 / 09.02.2019
12606
2018 година бе успокояващата за пазара на недвижими имоти в Пловдив. Дълго време имаше краен недостиг на жилища на пазара, а през 2018-а този недостиг започна да се компенсира. По-голямата част от сделките пък бяха за все още изграждащи се жилища. Това коментира Мирослав Язов - брокер в една от водещите фирми за недвижими имоти в града пред Plovdiv24.bg. По думите през отминалата година купувачите на първи дом, тоест младите семейства доминират пазара на недвижими имоти. При избора му се ръководят от площта на жилището и финансовата част - спестявания, кредит. В тази връзка се търсеха апартаменти между 50 и 70 кв. м или с една спалня.

"През 2019 година тенденциите ще бъдат малко променени според мен. Първо младите семейства ще започнат да купуват малко по-големи апартаменти - такива с втора спалня. Причините се коренят в това, че в бъдеще ще имат дете и ще се нуждаят от по-голямо жилище. От друга страна инвестиционното търсене намалява", поясни Язов.

Освен младите семейства и българите има и други клиенти на пазара на недвижими имоти. Това са чужденците. Така например идват доста чужди граждани, дошли да учат в МУ Пловдив.

"От средата на миналата година те установиха, че е по-рентабилно да си купят апартамент, да го ползват 5-6 години и след това да го продадат. Така ще си спестят наемите, които ще дадат през тези 6 години, които наеми постоянно се увеличават. Това са безвъзвратно изгубени пари. А могат да си върнат дадените пари за нов апартамент чрез продажбата му. В зависимост как се развива МУ и други притегателни за чужденците учреждения в Пловдив, тази тенденция може и да се увеличи, тоест все повече чужденци да търсят апартаменти за покупка в града на тепетата", обяснява брокерът.

Той очерта и друга група клиенти на пазара на недвижими имоти. Това са хората от малките градчета. Един родител би купил апартамент на детето си, което учи в Пловдив, и което след придобиване на образование би работило тук. 

При цените на жилища също ще има промени. Но цените трябва да се разделят в две категории - цени на апартаменти в строеж, както и ново строителство и цени на апартаменти въведени в експлоатация.

Първата категория цени ще продължат да се движи нагоре. Това се дължи първо на членството ни в Европейския съюз, който всяка година повишава изискванията към строежите - изолации, арматура и т.н. А това завишава цената. Второ, парцелите са ограничен ресурс. Цената на труда също расте. Така че на база на тези предпоставки цените ще растат.

Другите апартаменти, които вече са въведени в експлоатация, но са по-стари, няма как да са на цената на новото строителство. Там цената ще е по-ниска.

Това, че тази година Пловдив е Европейска столица на културата определено ще окаже влияние върху пазара на недвижими имоти, които ще се отдават под наем. Но по-важно е да се мисли и за 2020 година.

По отношение на офисите търсенето намалява, но това е световна тенденция, защото все по-популярно става работенето от вкъщи.

Продължава и търсенето на имоти за строеж на вили и къщи извън града. Това също е световна тенденция и нормална за Пловдив, защото градът става все по-пренаселен. Продължават предпочитани да са селата от родопската яка - Марково, Белащица, Брестник, Браниполе.

Какво още коментира за пазара на недвижими имоти в Пловдив Мирослав Язов, вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).