Методи Андреев нарече министъра на икономиката "ЛукаВски"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:07 / 24.09.2015
3679
Тотални проверки от всевъзможни контролни органи във ВМЗ-Сопот обеща депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. 

"Ще бъдат ревизирани всички договори на оръжейницата, сключени три години назад. В момента в завода зрее напрежение от новия директорски борд, назначен от Божидар Лукарски на 15 септември", допълни народният представител. 

Той нарече министъра на икономиката ЛукаВски и се закани със серия парламентарни питания към него. Според Андреев държавната оръжейница се източва чрез назначаване в ръководството й на хора с частен бизнес. 

"Работниците се притесняват за бъдещето си. В началото на лятото беше поставен въпросът за приватизация на предприятието. Ние категорично се противопоставихме. За съжаление оттогава насам нещата в завода не се развиват, а продължава наложената практика от последните години ВМЗ да се използва за определени частни фирми", каза водачът на листата на ГЕРБ в Пловдив-област.

Според него оръжейницата винаги е била обект на политически интереси, но се е търсел баланс. "Последните три борда обаче са в рязък дисбаланс. Предприятието е основен източник на доходи в района и вместо да се стабилизира, то се източва", твърди Андреев.

Той припомни, че заводът е подписал договор за 11 млн. долара с американска компания, като поръчката по този контракт можела да стигне 80 млн. долара.

"ВМЗ има шанс да се изправи, независимо от дълговете в размер на 160 млн. лева. Тези поръчки обаче възбудиха апетитите на кръгове с подобен частен бизнес. Техни представители са вкарани в ръководството на оръжейницата", каза депутатът. 

Той припомни, че правителството на Орешарски назначило силно партизиран борд, начело с председателите на БСП в Карлово и Сопот. 

"Смяната, която направи Лукарски, не е по-различна. Назначи Любомир Джапаров от Реформаторския блок, който е със сериозен частен бизнес", каза Андреев. Такъв бил и Илиан Насков, както и Тодор Дичев, бивш шеф на ДАНС в Пловдив, които нямали виждане върху производството.

"Доказан авторитет като Богдан Богданов - доскоро търговски пълномощник, не е член на борда, но е длъжен да подписва решенията на съвета на директорите. Той беше човекът, изнесъл тежестта след взривовете в Иганово и синдикатите са зад него. Освободен е един от най-добрите специалисти - Атанас Трифонов", посочи Андреев. 

Според него министерството на икономиката постъпило крайно некоректно с последния назначен борд в състав Иван Гецов, Владислав Тоцев и Любомир Джапаров. "Гецов е изпълнителен директор и над него тегне съмнението, че е съпричастен с взривовете в Иганово, той е бил обект на разследване. 

Тоцев пък е постъпил на работа в министерството на икономиката през 2012 г. като съдружник на фирма, която е голям клиент на ВМЗ. При него има конфликт на интереси. Този борд не е добре посрещнат от синдикатите и в завода зрее напрежение. Така не се постъпва с коалиционен партньор, който носи основната отговорност", отсече Андреев.

Депутатът прогнозира, че в близките години ВМЗ ще увеличи над два пъти състава си заради новите поръчки. Призова прокуратурата и МВР да излязат със становище за взривовете в Иганово.



Източник: в. "24 часа"

Виж коментарите (1)

Още по темата (77):
27.03.2023 Голям работодател в България с печалби за милиони даде хубав бонус на всички работници
23.08.2022 Договорът за скъпия превоз във ВМЗ-Сопот вече е в прокуратурата
19.08.2022 Министър Стоянов: ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит
10.06.2022 По-високите заплати във ВМЗ са факт
09.06.2022 Обявиха дългоочаквана новина за работниците във ВМЗ Сопот
06.06.2022 ВМЗ-Сопот: Нинова не е права, отчитаме рекордни приходи
Още новини от Новини от Пловдив:
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).