Мегз отърва 10 000 лева глоба от ДАИ

Автор: Георги Василев
Коментари (0)
13:58 / 10.12.2019
7558
Транспортната фирма на скандалния бизнесмен Румен Рончев "Ню Транс Груп“ ООД, чийто управител е 29-годишната модна дизайнерка Миглена Каканашева – Мегз, успя да си спести 10 000 лева глоба, наложена от ДАИ. Солената санкция падна след подадена жалба в районния съд, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

От Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ не бяха изпратили техен представител на делото, който да хвърли конкретна яснота върху причината за налагането на глобата, но е ясно, че санкцията е наложена по член 91б от Закона за превозите: "Превозвачите и собствениците на автогари са длъжни да предоставят на служителите от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за проверка всички документи, свързани с превозите на пътници и товари. Който не представи за проверка на контролните органи  свързани с превозната дейност документи, се наказва с глоба или с имуществена санкция от 5000 лв. За повторно нарушение по наказанието е глоба или имуществена санкция от 10 000 лева“.

В залата беше Румен Рончев и негов адвокат. Те заявиха, че дружеството "Ню Транс Груп“ ООД не е получавало, както покана за представяне на документи, така и покана за съставяне на акт. Освен това наказателното постановление не било връчено по надлежен ред, а и инспекторите не сторили каквито и да било усилия да се свържат с представител на фирмата, за да установят каква е действителната фактическа обстановка.

По време на съдебния процес стана ясно, че от ДАИ на два пъти са пращали покана до фирмата, която трябвало да изпрати техен представител в сградата на агенцията, който да носи документи за проверка. Според закона поканата трябва да бъде достатъчно конкретна - в нея по ясен начин да са посочени изискваните документи и срока за представянето им. Освен това тя трябва да бъде връчена на служител на дружеството легитимиран да получава книжа.

В първия случай (20.12.2018) няма данни поканата да е връчена на лице, което има право да получава документи, а във втория (22.01.2019) е отбелязано, че документът е "получен от управителя“ - Миглена Каканашева. Справка на магистратите показала, че Мегз е вписана като управител на фирмата чак на четвърти февруари 2019 г. - тоест тя не е била управител когато е получила поканата – документът не е връчен по надлежния ред.

Освен това в документите на ДАИ не пишело кои конкретни документи да бъдат донесени, а представителят на фирмата трябвало да донесе всички книжа на дружеството до централата на инспекторите. Магистратите сметнали това за недопустимо.

Актът е трябвало да бъде съставен на 14 февруари 2019 г. Тъй като в сградата на ДАИ не пристигнал представител на дружеството, проверяващите можели да напишат глобата в негово отсъствие. Вместо това актът бил съставен на 18 февруари, но без да е извикан човек от фирмата повторно. Според съда това нарушава правото на дружеството на защита.

Магистратите разгледаха и размера на санкцията, който е 10 000 лева, тъй като нарушението било извършено повторно – в рамките на една година от друго нарушение. Оказало се, че срещу предходното нарушение е подадена жалба в съда и то не е влязло в сила преди определения срок.

Поради тези съображения, глобата беше отменена. Решението подлежи на обжалване пред административния съд.

Виж коментарите (0)

Още по темата (73):
16.04.2024 Мегз била родена мъртва
04.08.2023 Счупи си крака, после изяде 7 буркана с лютеница
06.04.2023 Ето на какви цени продава тоалети Мегз в Дубай
20.01.2023 Мегз с нов бизнес в Дубай, няма да се връща в България
18.04.2022 Мегз нахлупи булото
04.04.2022 Мегз отпразнува свободата си в клуб и в интересна компания
Още новини от Новини от Пловдив:
Ако днес сте решили да ходите за чорапи в Турция, не ходете!
Започва последният етап на най-новата улица в Пловдив
Бойко Борисов и Цвета Караянчева оглавиха листите на ГЕРБ-СДС за ...
Порой се изля над Пловдив
Предупредиха жителите на район в Пловдив заради този мъж
Безплатна "синя зона" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).