Мегаскандал: Обвиниха ПУ в проповядване на радикален евангелизъм и хомофобия, оттам категорично заклеймиха подобни прояви!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (50)
15:15 / 30.11.2012
16055
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В Пловдивския университет се проповядва радикален евангелизъм и хомофобия, алармира на редакционната поща на Plovdiv24.bg студентка от висшето учебно заведение.

В сряда, 28 ноември, в многопосещаваната лекция по реторика, водена от доц. д-р. Соня Райчева, обявяват деня за специален, тъй като щяло да има гост-лектор. Темата е "Харизмата" и гостът се оказва син на многоуважаваната доц. д-р Райчева. Адвокатът излиза с Библия в ръка и започва нравоучение. Сред проповедите присъстват изказвания, че Америка е "зле", без ценности, защото са забранени молитвите в училищата, как мястото на секса е в брака и истинските мъже умеят да казват "не" на себе си, че практикуването на секс за удоволствие ни прави нисши и греховни. 

Умело продължава проповедта си, призовавайки да прощаваме на всички и се обръща към студентите в залата, казвайки им, че ги обича. Обявява се против аборта, евтаназията и не на последно място против гей хората. Залата постепенно се опразва. След реакция на студенти против дискриминационното му слово, продължава проповедта си наричайки гей хората "обратни", "ненормални". Нагледно обяснява, че пенисът е предназначен за вагината и функцията на секса е детеродна, което е естествено и "така ни учи божието слово". 

Сравнява хомосексуалността с наркоманията и твърди, че на гейовете трябва да се помогне. Заклеймява нехетеросексуалните като "хора, които не могат да бъдат щастливи". Трансполовите също попадат под стигмата на "ненормални". Апогеят на лекцията идва, когато майка му излиза пред аудиоторията и от позицията си на уважаван доцент и преподавател разказва за един нещастен случай за убита възпитаничка на ПУ по време на бригатата си в САЩ. Момичето било блъснато от нейн връсник в нетрезво състояние. Разказът завършва с думите: "Този пиян и надрусан убиец бил гей. С обратна, неправилна ориентация. Точно от тези, към които ние сме толерантни. Трябва да се противопоставим на противоестественото, на ненормалната ориентация.". 

До заложените точки в темата "Харизмата - същност и фактори, които я определят: "Базисни елементи - облекло, вътшност, лицеизраз, тембър компетентности, речев изказ, етика на въздействието и др. Как се изгражда устойчив публичен имидж. Речта - структура и качества" така и не се стига. 

Дискусията продължава след лекцията с група студенти. Юристът гордо заявява, че не се страхува от закона и замаскирва подтикването към омраза и религиозните си проповеди като свобода на словото.

Официална позиция на ПУ "Паисий Хилендарски":

Ръководството на ПУ "Паисий Хилендарски" не е информирано за провеждането на лекция на тема "Харизмата" от доц. д-р Соня Райчева и нейния син, но веднага започва проверка въз основа на подадения до медиите сигнал. Университетът категорично заявява, че не "проповядва радикален евангелизъм и хомофобия" и ще държи отговорни всички, които на негова територия и от негово име проявяват нетолерантност по време на образователния процес и във всяка учебна, презентационна и практическа дейност.

От цитираната преподавателка по факултативния предмет "Реторика" доц. д-р Соня Райчева ще бъдат изискани писмени обяснения. Ако се установи, че в рамките на водения от нея факултатив на 28 ноември т.г., наистина е пропагандирано описаното дискриминационно поведение, ще й бъдат наложени сериозни административно-дисциплинарни санкции.

Това е първият подобен сигнал, който Пловдивският университет получава. Лекцията, ако наистина се е провела по описания начин, не отразява по никакъв начин позицията на ПУ "Паисий Хилендарски". Висшето училище ще предприеме мерки подобна практика повече да не се повтори.

Ръководството приканва студентите, подали сигнала до медиите, да отправят оплакването си официално и до ректора доц. д-р Запрян Козлуджов


Виж коментарите (50)
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).