Медиците от Университетска по-гневни от всякога

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
15:47 / 17.06.2010
5647
Системното бавене на заплатите изкара за трети път на протест медиците от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Повече от 200 души се събраха по обяд за половин час пред сградата на Пещерско шосе, за да настояват за достойно и навременно заплащане за своя труд.

Изпълнителният директор на болницата доц. Божидар Хаджиев и този път не присъства, но бе изпратил писмо, в което обяснява, че от утре започва превеждането на заплатите за април. По думите на събралите се болнични служители, в устна форма той им казал да имат търпение и да не правят нищо, което да влоши имиджа на лечебното заведение. Обещанието му повтори и зам.-директорът на болницата доц. Петко Недев, който се изправи пред всички събрали се с маска на лице. Ако до 17 часа утре парите ги няма, в понеделник в 8.30 часа пак излизаме на протест, репликира го рентгеновият лаборант Димитър Милинич, който е един от организаторите на недоволството в бяло. Той предупреди, че стачка ще има и на 1 юли, ако до 30 юни не са изплатени дължимите месечни възнаграждения за май.

От последния ни протест преди 18 дни се е подобрило само снабдяването с материали, но от 15 май не сме получили нито лев, разказа Димитър Милинич. Той обясни, че недоволството не е срещу ръководството на болницата, а срещу порочната практика да се обезкървява здравната система в България и персонално срещу - цитирам - министър Анка Борисова, която нищо не е направила, откакто е на министерския пост и която има вина за това да не се изплащат заплатите навреме. Сестрите се оплакаха, че получават по 342 лева основна заплата и че дори се налага да си купуват със собствени средства облеклата, за които дават по около 200 лева на година.

Доц. Недев призова протестиращите да потърпят още малко, тъй като в момента се водят преговори за подписване на нов Колективен трудов договор, предвиждащ повишаване на заплатите. Той покани синдикатите на среща утре в 11 часа, за да се обсъдят спокойно всички искания на персонала с конкретни предложения, а не само с гръмки декларации. Представителите на КТ "Подкрепа" и на КНСБ обещаха да се отзоват на поканата.

Това обаче не успокои особено протестиращи. Оказа се, че причината се крие в породило се недоверие към синдикатите. По думите на присъстващите болнични служители, тази сутрин от КНСБ са нарекли протестиращите "самозванци и бунтари" и са се разграничили от тях. Лекарите са на мнение, че КНСБ и КТ "Подкрепа" не защитават интересите им, а се опитват да сключат Колективен трудов договор, който не е изгоден за персонала. Според готвените промени в него заплатите на санитарите ще бъдат повишени с 30 лева, на сестрите - с 50-60 лева, а на докторите - с около стотина лева. Това е под браншовото споразумение, ние не сме съгласни и сме обидени на синдикатите, коментира сестра Боряна Кънчева от Шокова зала.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ


Източник: Дарик

Виж коментарите (3)

Още по темата (12):
01.02.2011 Подписаха по-изгодни клаузи за работещите в УМБАЛ “Свети Георги"
31.07.2010 УМБАЛ "Св.Георги" най-задлъжнялата в страната
25.06.2010 УМБАЛ "Свети Георги" с 37 млн. лева задължения
24.06.2010 Нов борд на директорите в УМБАЛ стяга финансовата дисциплина
22.06.2010 Уволниха директора на УМБАЛ "Свети Георги"
17.06.2010 Медиците от УМБАЛ "Св. Георги" излизат на пореден протест
Още новини от Новини от Пловдив:
Гръмотевици раздират небето над Пловдив, порой се излива над град...
Живеещите на тази улица в Пловдив пропищяха: Аман вече!
Първи кадри от мястото на инцидента между мотор и камион в Пловди...
Георги Георгиев и Деница Николова: Околовръстното на Пловдив е пр...
Христо Радков пред Plovdiv24.bg: Глобите на шофьорите от последни...
Сигнал: Голяма нередност на матурата по английски


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).